Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Obradović: Uslov za upis na budžet za narednu godinu 48 bodova
Datum:
24.08.2012
Izvor:
Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je danas da bi uslov za upis na budžet za naredne godine studija trebalo da ostane 48 bodova, a očekuje se da parlament u septembru usvoji izmene Zakona o visokom obrazovanju, koje će to omogućiti.

Obradović je u intervju agenciji Beta rekao da bi, kada se o izmenama zakona dogovore ministarstvo, studenti i Konferencija univerziteta Srbije (KONUS), taj dokument, u septembru, trebalo da stigne u parlament.
 
"Trebalo bi da ove godine uslov za upis na budžet ostane 48 bodova, da se sledeće godine poveća broj poena potrebnih za upis, a smanji broj ispitnih rokova", naveo je ministar.
 
Podsećanja radi, još prošle godine uslov za budžet trebalo je da bude položeni svi ispiti i ostvareni 60 bodova. Posle protesta studenata, minimalan broj bodova za studiranje o trošku države ostao je 48 bodova.
 
Po Zakonu o visokom obrazovanju, na teret države fakulteti u drugu godinu mogu da upišu samo 20 odsto više studenata od odobrene kvote za upis brucoša. To znači da ukoliko je na nekom smeru upisano 60 budžetskih brucoša, o trošku države u narednoj godini može da studira 72. Na kraju godine pravi se rang lista sa budžetskim i samofinansirajućim studentima gde se ostvareni broj bodova i prosek ocena množe sa 1,5. Prvih 72 studenata drugu godinu upisuju kao budžetski, a ostali nastavljaju kao samofinansirajući. 
 
On je precizirao da će naredne akademske godine, 2013/2014. broj bodova za upis svakako biti iznad 50, a studenti će imati pet, umesto šest ispitnih rokova.
 
Prema rečima Obradovića od 2014. uslov za upis naredne godine studija trebalo bi da bude maksimalnih 60 bodova, a ukinuće se još jedan ispitni rok.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage