Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Predlog za bolju administraciju
Datum:
20.08.2010
Izvor:
Studenti iz dijaspore, koji su u okviru projekta "Upoznaj državu Srbiju" tokom poslednje tri nedelje pohađali praksu u ministarstvima Vlade Srbije, predali su predsedniku vlade Mirku Cvetkoviću izveštaj o svom boravku i radu u ministarstvima.

Studenti su izneli u izveštaju viđenje funkcionisanja državne uprave i dali predlog unapređenja rada resornih ministarstava.

Premijer Cvetković je rekao da očekuje da će u izveštaju naći dobre ideje za unapređenje rada državne administracije, kao i da će studenti iz dijaspore i dalje pokazivati interesovanje za događaje u Srbiji.

"Srbija je zemlja u tranziciji, što znači da je zemlja u promenama, ne samo ekonomskog, već celog društvenog sistema, uključujući državnu upravu", istakao je premijer.

Podsetio je da su pre godinu dana uvedene elektronske sednice Vlade, kao i da je uveden ellektronski portal koji građanima i privredi omogućava da naručuju potrebna dokumenta preko Interneta.

Predsednik Saveza  studenata Milutin Stanisavljević istakao je da su mladi koji studiraju u inostranstvu projektom "dobili šansu da uče o funkcionisanju državne uprave" i tako stvore temelj za buduću praksu u državnoj administraciji.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković istakao je da je u Nacionalnoj strategiji razvoja odnosa između dijaspore i Srba u regionu i matice veoma važan segment stvaranja uslova za održiv povratak svih obrazovanih mladih ljudi iz inostranstva.

"Srbija polako, ali sigurno postaje stabilna zemlja koja se ekonomski, i pored svih teškoća, razvija i hvata korak sa modernim svetom", rekao je Srećković i dodao da mladi mogu da budu sigurni da će Srbija biti "mirno mesto za njih".

Istakao je i da će vlada nastaviti sa konkretnim projektima pružanja podrške mladim koji žive u inostranstvu kako bi oni, kako je naveo, razmislili da se vrate u Srbiju.

Srećković je ocenio da je projektom "Upoznaj državu Srbiju" poslata poruka da budućnost Srbije pripada mladima koji žive u Srbiji, ali i onima iz dijaspore.

"Mladi koji su doneli odluku da leto provedu na praksi u ministarstvima pokazali su koliko im je stalo do Srbije", rekao je Srećković.

On je istakao da su mladi pokazali da svoja znanja stečena na prestižnim univerzitetima u inostranstvu žele da ulože u Srbiju i time daju doprinos da država postane moderna i demokratska.

Izvor: RTS
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage