Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Održano javno slušanje o preduzetničkom učenju
Datum:
03.12.2010
Izvor:
Odbor za omladinu i sport Narodne skupštine Republike Srbije je u saradnji sa Građanskim organizovao javno slušanje koje je održano 30. novembra 2010. godine u Narodnoj skupštini RS. Tema javnog slušanja i diskusije je bilo "Uvođenje preduzetničkog učenja u obrazovni sistem Srbije". 

Kreiranje institucionalnog okvira za preduzetničko učenje je važan preduslov za rešavanje pitanja nezaposlenosti mladih, razvoj malih i srednjih preduzeća i harmonizaciju domaćih propisa sa zakonodavstvom Evropske unije. Podatak Nacionalne službe za zapošljavanje da je više od polovine mladih (do 30 godina) nezaposleno, ukazuje na urgentnost uvođenja sistemskih rešenja. 

Javno slušanje je bila prva u nizu prilika da se poslanici više informišu o ovoj temi i postave pitanja stručnjacima iz oblasti preduzetničkog učenja. Javnom slušanju su prisustvovala sva relevantna ministarstva, institucije i organizacije civilnog društva.

Prisutne je pozdravila potpredsednica Skupštine RS Gordana Čomić a predsednik Odbora za omladinu i sport Milan Vučković je rekao da se nada da će potpisivanje Memoranduma o saradnji na promociji preduzetničkog učenja, promeniti odnos prema ovoj važnoj temi za budućnost mladih. Ivana Kovačević , državna sekretarka Ministarstva za omladinu u sport je rekla da će izrada Strategije za uvođenje preduzetničkog učenja biti prvi konkretan korak na rešavanju ovog pitanja. 

"S tim u vezi svi akteri koji će raditi na ovom dokumentu imaće našu podršku na svim nivoima", istakla je ona. 

"Stvaranje mladih ljudi koji su skloni preuzimanju rizika, planiranju svojih aktivnosti, stalnom usavršavanju može se postići samo ako ih naučimo da razmišljaju kao preduzetnici.", rekao je Dejan Radulović, pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja. Efka Heder, direktorka Centra za preduzetničko učenje jugoistočne Evrope je rekla da je učenje za preduzetništvo nužnost a ne novitet kao što mnogi smatraju: "Više od 60% radne snage nam je zaposleno u sektoru malih i srednjih preduzeća. Svi podaci ukazuju na to da će se taj sektor sve više i brže razvijati, pa je sasvim logično da mlade na vreme osposobljavamo za ono što ih čeka."

Diskusija koja je usledila ticala se pitanja na koji će način PU ući u naš obrazovni sistem, da li će to biti poseban predmet i kog će profila biti nastavnici koji bi mogli da predaju takav predmet. Opšta je ocena da preduzetnici malo cene znanje i obuke da na pitanja šta im fali za dobro poslovanje na prvo mesto stavljaju sredstva i loš fiskalni i poreski sistem. 

Prisutni su apelovali da sve institucije moraju zajedno i brzo da deluju kako se ne bi gubilo dragoceno vreme. 

Naredni korak na uvođenju i promociji preduzetničkog učenja je formiranje Strategije koja će detaljno predvideti konkretne korake na ovoj temi. Nacionalno partnerstvo između privatnog, javnog i civilnog sektora takođe će omogućiti brže i sveobuhvatnije delovanje svih relevantnih aktera. 

Javno slušanje je deo projekta "Zapošljavanje i migracije mladih" koji sprovode četiri agencije Ujedinjenih nacija, a finansiran je od strane Španskog fonda za dostizanje milenijumskih razvojnih ciljeva i Vlade Republike Srbije. 

Izvor: Poslovno jutro
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage