Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Cela plata za studenta
Datum:
07.01.2011
Izvor:
Roditelji koji imaju studente najbolje znaju kako sastavljaju kraj sa krajem, u situaciji kada je prosečna plata oko 35.000 dinara. Iako se može reći da upis na budžet bar donekle ublažava troškove iz kućnog budžeta, mora se izdvojiti novac za udžbenike, neophodan pribor, a za studente koji su iz unutrašnjosti i nisu uspeli da se smeste u studentski dom, tu je i kirija za stanarinu.

Tako mesečno jednom akademcu treba, u proseku, između 200 i 300 evra, pod uslovom da ne stanuje privatno. Mame i tate moraju deci da daju i novac za ishranu, prevoz, eventualno neki izlazak sa društvom, prijavu ispita... pa se može reći da roditelji za ove potrebe treba da izdvoje jednu prosečnu platu svakog meseca.

U najtežoj situaciji su studenti umetničkih fakulteta, ali i arhitekture. Bez obzira na to što ne plaćaju školarinu, sami moraju kupovati sve neophodne materijale za rad. Od raznih boja, platna, pribora za crtanje, materijala za makete... Na fakultetima ništa od ovoga ne dobijaju. U razgovoru sa studentima arhitekture saznali smo da im za ove potrebe godišnje treba između 300 i 400 evra. Poseban problem je što ne postoje udžbenici pa moraju da kopiraju skripte posle svakog predavanja.

Na društvenim fakultetima situacija je malo drugačija. Studenti koji su na budžetu moraju da plate udžbenike, a prosečna cena knjige je oko 1.000 dinara. Mogu se kupiti i skripte, koje su mnogo jeftinije, oko 400 dinara po primerku, u zavisnosti od obimnosti predmeta. Cena ispita je različita, od fakulteta do fakulteta, i kreće se od 600 do 1.000 dinara.

- Cena udžbenika na našem fakultetu je od 1.000 do 3.000 dinara - kaže prof. dr Marko Backović, dekan Ekonomskog fakulteta. - Izdaci za budžetske studente odnose se samo na udžbenike, ali dosta njih koristi stare knjige ili skripte. Svi studenti imaju pravo da prva tri puta ne plaćaju polaganje ispita.

Prema rečima Dragiše Potića, šefa sektora za izdavaštvo i informisanje na Pravnom fakultetu, samofinansirajući studenti svih godina dobijaju besplatne udžbenike. Oni koji studiraju o trošku države kupuju knjige, a prosečna cena je oko 800 dinara.

Izvor: Novosti
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage