Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Grad i ove godine snosi deo troškova za ekskurzije i rekreativne nastave dece samohranih roditelja
Datum:
10.09.2012
Izvor:
Grad Beograd i ove školske godine obezbedio je pomoć za samohrane roditelje učenika završnih godina srednjih škola, tako što će snositi 25 odsto ukupnih troškova za maturske ekskurzije. Ovo pravo, samohrani roditelji takođe mogu da ostvare i za regresiranje rekreativnih nastava za učenike od prvog do četvrtog razreda, kao i za ekskurzije osnovaca od petog do osmog razreda.

–Budući da u septembru mesecu najveći broj beogradskih osnovnih i srednjih škola sa savetima roditelja dogovara učeničke ekskurzije i rekreativne nastave, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu uputio je dopis direktorima svih škola, kako i na koji način roditelji mogu da ostvare pravo na regres. Direktori su dužni da pomenuto obaveštenje proslede učiteljima i razrednim starešinama, kako bi roditelji blagovremeno bili informisani na koji način da podnesu zahtev našem Sekretarijatu– kaže za Beoinfo Ljiljana Jovčić, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Jovčić ističe da je regresiranje maturskih ekskurzija i rekreativne nastave, samo jedna u nizu mera koje grad Beograd preduzima u cilju podrške deci i njihovim roditeljima.

– Rekreativne nastave, a naročito maturske ekskurije predstavljaju najveće zadovoljstvo za učenike, ali istovremeno i brigu za većinu roditelja, naročito za one rodtelje koji su iz bilo kog razloga suočeni sa dodatnim problemima tokom odrastanja deteta, koji nisu samo finansijske prirode, budući da često sami odgajaju decu, brinu o njihovom zdravlju, vođenju i odvođenju u školu ili u vrtić, dodatnim aktivnostima, a neretki su i problemi sa neredovnim primanjem alimentacije. Otuda ovakva incijativa i briga grada beograda kao još jedna u nizu mera koje su usmerene na podršku deci i porodici - ističe gradska sekretarka Ljiljana Jovčić.

Ovo pravo su protekle godine u najvećem broju iskoristili maturanti Prve beogradske gimnazije, Srednje medicinske škole, Druge ekonomske škole i Dvanaeste beogradske gimnazije. Prema rečima Aleksandra Andrejića, direktora Prve beogradske gimnazije, prošlogodišnja maturska ekskurzija koštala je 444 evra, a pravo na regres u iznosu od 11.436 dinara ostvarilo je 12 učenika.

–Naši maturanti proveli su sedam dana u Italiji, od toga su tri dana boravili u Rimu i takođe se upoznali sa znamenitostima Firence, Venecije i drugih značajnih gradova. Reč je o odličnoj i sadržjanoj ekskurziji, a roditeljima koji su ostvarili pravo na regres je itekako značilo što su platitli za četvrtinu manje od ukupne cene - kaže Andrejić i dodaje da će ovogodišnji maturanti 3. novembra takođe putovati u Italiju.

Inače, grad Beograd već godinama unazad, regresira troškove letovanja izimovanja dece koja pohađaju neku od predškolskih ustanova u glavnom gradu, a od 1. juna 2011. godine svi samohrani roditelji ostvaruju i popust od 50 odsto na utvrđenu cenu vrtića. Trenutno ovo pravo ostvaruje 3.885 roditelja.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage