Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Zidanje nauke
Datum:
11.07.2011
Izvor:
Svi planirani projekti iz oblasti naučno-tehnološke infrastrukture biće nastavljeni, izjavio je potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić, i naveo da su radovi na nekim lokacijama u toku, a na nekima će početi u narednim nedeljama.

Istakavši da velike investicije u toj oblasti počinju da poprimaju formu realnosti, Đelić je naveo da su počeli radovi u Novom Sadu na zgradi Univerziteta, na Fakultetu za tehničke nauke i na Prirodnjačkom centru u Svilajncu, koji će privući pažnju i 100.000 školaraca.

"Ministar Žarko Obradović i ja se u potpunosti slažemo oko svih projekata i investicija u nauku i tehnologiju. U tom smislu nema zastoja, radimo kao jedan, on je ministar, ja mu dajem podršku u tom domenu i nema razloga za brigu, projekti će se nastaviti", istakao je Đelić, sada ministar zadužen za evropske integracije.

Osvrnuši se na dalje planove u oblasti naučno-tehnološke infrastrukture, Đelić je rekao da se očekuje početak radova na Tehnološkom parku na Zvezdari i radovi na otvaranju Centra za matične ćelije u Kragujevcu, kao i tehnološkim parkovima u Kragujevcu i Nišu.

"Imamo mnogo toga što će biti pokrenuto i uveren sam za sledeće dve godine dovršeno", rekao je on, podsetivši da je dogovoreno da se lamela u bloku 32A na Novom Beogradu dodeli za porodice 140 naučnika koji već godinama čekaju krov nad glavom.

Stručnjake moramo privući dobrim projektima

Govoreći o naučnicima koji su u prethodnim godinama odlazili iz Srbije, Đelić je rekao da je cilj da se pokuša da se oni privuku i vrate u zemlju tako što će im biti ponuđeni pravi projekti.

Ministar je naveo primer profesora Miodraga Stojkovića, koji se vratio iz inostranstva i sada, u saradnji sa Medicinskim fakultetom u Kragujevcu, radi na tome da u Centru za matične ćelije zaposli dvadesetak naučnika koji bi se vratili iz dijaspore.

Đelić je rekao da se trenutno razrađuje i idejni projekat za izgradnju Centra za promociju nauke u Beogradu i da očekuje da će, ako se usaglasi jedan broj elementa, u narednim nedeljama početi izgradnja tog centra.

Prirodnjački centar u Svilajncu, gde su radovi počeli pre desetak dana, funkcionisaće kao programski deo Centra za promociju nauke u kome će školarci moća da saznaju mnogo toga o evoluciji, klimatskim promenama, kako je nastao život na planeti, naveo je ministar.

Izgradnja centra predviđena je finansijskim ugovorom koji je Vlada Srbije potpisala sa Evropskom investicionom bankom u martu prošle godine, a vrednost projekta u Svilajncu iznosi 5,5 miliona evra.

Izvor: RTS
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage