Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Petnica postaje vodeći evropski vanškolski obrazovni centar
Datum:
18.08.2011
Izvor:
Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je danas da je Vlada odredila 7,3 miliona evra za izgradnju potpuno nove Istraživačke stanice Petnica, kao i 5,1 milion evra za infrastrukturu i 2,2 miliona evra za njenu opremu.

Đelić, koji je sa ministrom prosvete i nauke Žarkom Obradovićem i gradonačelnikom Valjeva Zoranom Jakovljevićem posetio ovu istraživačku stanicu povodom radova na njenoj dogradnji i rekonstrukciji, istakao je da će ona za nekoliko meseci, po završetku rekonstrukcije, postati vodeći evropski vanškolski obrazovni centar.

On je nakon posete gradilištu uputio poziv donatorima, preduzećima i bivšim polaznicima Petnice da postanu prijatelji tog naučnog centra i pomognu da on pokrije operativne troškove.

Apelujem da se proširi krug donatora Petnice, poručio je potpredsednik Vlade i ukazao na nedvosmisleni međunarodni i domaći uticaj te organizacije.

Đelić je istakao da će Petnica zahvaljujući investicijama, od proleća, kada se planira završetak radova, imati novu laboratoriju, nov smeštajni objekat umesto postojećeg montažnog, kao i renoviranu biblioteku, kuhinju, učionice i sale sa najmodernijom opremom.

Time će, kako je naveo, biti uvećan kapacitet stanice za 50 odsto, a biće omogućeno i da se uvedu potpuno novi programi.

Đelić je napomenuo da je ovaj projekat deo velikog investicionog ciklusa u naučno-tehnološku infrastrukturu naše zemlje vrednog 400 miliona evra.

Prema njegovoj oceni, ova investicija biće snažan adut i za Valjevo, koje će moći da afirmiše obrazovni turizam, pri čemu će infrastruktura u Petnici biti stavljena u službu svih mališana u Srbiji i njihovih profesora.

Obradović je izrazio nadu da će se i u Petnici pojaviti novi mladi istraživači, koji su Srbiji potrebni u budućnosti, i napomenuo da će od ove investicije korist imati i obrazovni sistem i nauka Srbije, kao i sam grad Valjevo.

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić saopštio je da se inače veoma zahtevni radovi na rekonstrukciji obavljaju po planu, kao i da se programi za polaznike, uglavnom srednjoškolce, održavaju nesmetano.

Radovi na Petnici finansiraju se sredstvima iz finansijskog aranžmana sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za razvoj naučne i tehnološke infrastrukture, u vrednosti od 200 miliona evra. 

Đelić, Obradović i Jakovljević su nakon obilaska gradilišta posetili i polaznike ovogodišnjih letnjih seminara u ovoj istraživačkoj stanici.

Izvor: Vlada Srbije
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage