Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Stipendije za studente
Datum:
27.12.2012
Izvor:
„Do ut des, facio ut facias” („Dajem da daš, činim da bi činio”), govorili su Rimljani, a Pravni fakultet u Beogradu tu poslovicu četiri godine sprovodi u delo nepovratnim stipendiranjem 100 studenata. Obezbeđivanjem novčanih sredstava vrednim akademcima lošijeg materijalnog statusa, fakultet zapravo svojim studentima ukazuje na to da poštuje i podržava njihov trud koji ne ostaje neprimećen.  

Namere fakulteta cene ovogodišnji stipendisti zbog čega, kažu, osećaju da su svi deca ove institucije koju doživljavaju dobrim roditeljem. Njih sto dobijaće u narednih deset meseci po 10.000 dinara, što im znači, jer kažu, ovo je sigurna cifra na koju mogu da računaju svakog meseca, ali i navode da čar ipak nije u novcu.

– Stipendiranjem mi poručuju da brinu o nama i da nas podržavaju. Pravni fakultet je jedini koji neguje ovakvu socijalnu politiku prema svojim studentima, zbog čega osećamo da pripadamo ovde. Ovo nije njihova jedina akcija kojom pomažu učenike prava. Mislim da je to retkost. Nećete često, kao ovde, videti tako dostupne profesore i zaposlene. Kao institucija stoje iza nas, čak više delima nego rečima – kaže Nikola Rosić, stipendista i student treće godine prava.

Stipendije su namenjene visokoškolcima druge, treće, četvrte godine i master studija, koji redovno daju ispite. Nepovratne su i za Vukašina Baraća, sa druge godine studija, bitna potpora u podstanarskom životu.  

– Došao sam sa Kosova i Metohije i u prestonici plaćam smeštaj. Kirija je moj veliki problem, pa nije mala stvar to što sada znam da ću mesečno moći da kalkulišem sa 10.000 dinara više. Ovaj čin me podstiče na rad, jer mi jasno govore da primećuju moj trud, da cene zalaganja studenata i da ću biti nagrađen ako sam dobar. Ne postoji pošteniji odnos od ovog. To je ono što želim u životu, a što ne radi svako – uzajamno davanje je dobit svih nas – kaže Barać.

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu prva je i nažalost za sada jedina visokoškolska ustanova koja stipendira akademce iz sopstvenih sredstava. Ove godine izdvojeno je deset miliona dinara za 20 studenata druge godine, 30 na trećoj, 40 na četvrtoj i 10 diplomaca koji su sada na master studijama. Dobitnici su redovni i dobri studenti, poput Sanje Bajić, koja je na master studijama, a i dalje kao kada je bila brucoš, vredno ispunjava fakultetske obaveze.

Primer drugim fakultetima

Na svečanosti održanoj na Pravnom fakultetu, ugovore o stipendiranju uručili su Sima Avramović, dekan, i Žarko Obradović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ministar je pozvao i druge visokoškolske ustanove da slede ovaj primer i ukazao na važnost socijalne uloge obrazovnih ustanova koje imaju kapacitet da finansijski pomognu svoje studente.   

– Pravni fakultet godinama nije povećao školarinu. Ulaže u nastavnu opremu i prostorije. Studenti prava poznati su po zavidnim rezultatima na raznim takmičenjima – rekao je Obradović i dodao da će se ovo ministarstvo potruditi da poveća broj studenata koji će se školovati o trošku države.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage