Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Nove stipendije za Rome srednjoškolce
Datum:
24.11.2010
Izvor:
Od januara naredne godine 718 Roma učenika prvog i drugog razreda srednjih škola u Vojvodini dobijaće mesečne stipendije od po 48 evra i mentorsku podršku u školovanju, zahvaljujući nastavku projekta „Inkluzija romskih učenika u srednjim školama u AP Vojvodini“, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vladi Vojvodine. Zasluga za dvogodišnje produženje ovog projekta, pokrenutog u školama u Vojvodini pre četiri godine, svakako pripada Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i Savetu za integraciju Roma u APV, koje je, kao partnere u ostvarivanju projekta u protekle četiri godine, dosadašnji donator, Fond za obrazovanje Roma, ocenio kao jedne od najuspešnijih.

– Slične projekte, kao donatorska organizacija, finansiramo u 14 zemalja, a realizaciju u Vojvodini smatramo jednom od najboljih – rekla je menadžerka ovog projekta iz Fonda za obrazovanje Roma Judit Zira. – Naša iskustva u Vojvodini su izuzetno dobra, kao i saradnja s ovdašnjim partnerima, zadovoljni smo organizacijom i načinom rada.

Po rečima pokrajinskog sekretara za obrazovanje Zoltana Jegeša, za dvogodišnji nastavak projekata Fond za otvoreno društvo obezbedio je 871.000 dolara, a Pokrajinski sekretarijat stručnu podršku. Podršku projektu najavila je i potpredsednica Vlade Vojvodine Ana Tomanova-Makanova, koja je podsetila na to da se Pokrajinska vlada zalaže za ostvarivanje svih prava manjinskih zajednica koje žive na ovim prostorima, te da su rezultati tog zalaganja posebno važni u oblasti obrazovanja, s obzirom na to da je ono osnov za rešavanje svih problema, kako manjinskih, tako i većinske zajednice.

Projekat inkluzije romskih učenika u srednjim školama u Vojvodini pokrenut je pre četiri godine u cilju kvalitetnije realizacije principa i aktivnosti utemeljenih Dekadom Roma, kao i preporukama Jedinstvenog nacionalnog plana za unapređenje obrazovanja Roma i Strategije za smanjenje siromaštva. Zahvaljujući ovom projektu, stipendije i mentorsku podršku pre četiri godine dobili su srednjoškolci u svim razredima, zatim su pre tri godine u projektu bili učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda, prošle školske godine trećeg i četvrtog, a ove samo maturanti. Za protekle četiri godine stipendije je dobilo ukupno 855 srednjoškolaca, a koliko su one značajne govore i podaci da se broj učenika Roma koji završavaju razred s početnih 92,68 povećao na 97,05 odsto, a osipanje se sa 7,32, posle prve godine realizacije projekta, smanjilo na 2,95 odsto, što je veoma značajna razlika s obzirom na činjenicu da je pre početka projekta ovo osipanje bilo čak 25 odsto (četvrtina Roma sredonjoškolaca nije završavala razred).

Izvor: Dnevnik
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage