Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Mladi inženjeri iz cele Evrope diskutovali o budućnosti studenata u Srbiji
Datum:
04.05.2011
Izvor:
Evropska konferencija studenata tehnike svečano je otvorena 15. aprila u beogradskom Domu omladine, u organizaciji Udruženja studenata tehnike – BEST Beograd.

Tokom devet dana trajanja Konferencije, Srbija je bila u prilici da ugosti preko tri stotine studenata tehnike, tehnologije i prirodnih nauka koji dolaze iz trideset i jedne evropske zemlje.

U okviru celodnevnog programa Dana svečanog otvaranja održane su prezentacije kompanija,  internacionalni sajam poslova i praksi na kom su prisutni studenti mogli da apliciraju na nekoj od ponuđenih pozicija u osam prisutnih kompanija – partnera BEST-a: Procter & Gamble, Vestas, Veolia Water S&T, Thales, Continental, Whirlpool, Ericsson, KTH Royal Institute of Technology i Deutsche Bahn.

Pored delegata i organizatora, otvaranju je prisustvovala je i ministarka Omladine i sporta Snežаnа Sаmаrdžić-Mаrković. Ministarka je tom prilikom rekla: “Nije nam samo čast, već i dužnost da podržimo ovu manifestaciju. Nalazimo se u godini volontiranja i ponosni smo na naše mlade, mlade Srbije i BEST-a.”

Rektor beogradskog Univerziteta prof. dr Branko Kovačević, ukazao je na veliki značaj ovakvog okupljanja za obrazovni sistem i međusobnu saradnju studenata Evrope. 

"Studenti za zadatak imaju da upoznaju jedni  druge, da razmene iskustva vezana za visoko obrazovanje, vide kako izgleda visoko obrazovanje na pojedinim univerzitetima i u pojedinim zemljama, da naprave zajedničke programe. Ovaj događaj sigurno povećava kvalitet celog obrazovnog procesa, jer će na taj način pre svega, oni za koju godinu postati građani Evropske unije, radiće na evropskom tržištu i ovo je njihova priprema za budućnost.“, kaže Branko Kovačević.
 
“Možda možemo reći da je BEST strast: strast za napredovanjem, strast za dinamičnošću, strast za tehnologijom. To je strast koja nam daje snagu i energiju, strast koja nas tera da prevazilazimo barijere i što je najbitnije da izdržimo na tom putu dan za danom.”, rekao je glavni organizator Konferencije Nemanja Radojković.

Banket, kao završnica Dana svečanog otvaranja, održan je u Studentskom kulturnom centru uz prigodnu muzičku pratnju omladinskog hora ‘’ Viva Vox ’’. Nakon završenog celodnevnog programa, mladi gosti su se uputili u Kladovo gde su narednih šest dana evaluirali kvalitet realizovanih projekata i radili na unapređivanju prilika za stručno i komplementarno usavršavanje studenata tehnike širom Evrope.

Pored izbora novog Izvršnog odbora koji će voditi ovu organizaciju u narednih godinu dana, tokom plenarnih sesija Konferencije se raspravljalo o poboljašvanju mogućnosti budućih mladih inženjera da dođu do zaposlenja ili stručnog usavršavanja u okviru stručnih praksi i programa koje se nude, poput sajmova za zapošljavanje (kod nas – “JobFair – Kreiraj svoju budućnost!”), centra za karijernu podršku (BCS –BEST Career Support), akademskih kurseva koji se održavaju širom Evrope tokom četiri godišnja doba i inženjerskih takmičenja (EBEC – European BEST Engineering Competition). 

Značaj 29. Evropske konferencije studenata tehnike prepoznali su i podržali Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Ministarstvo prosvete i Univerzitet u Beogradu.

Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage