Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Grad stipendira 123 studenta sa invaliditetom
Datum:
30.08.2012
Izvor:
Grad Beograd će ove godine stipendirati 123 studenta sa invaliditetom, dogovoreno je na današnjem sastanku predstavnika Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu i Udruženja studenata sa hendikepom.

– Uzimajući u obzir teške uslove u kojima osobe sa invaliditetom studiraju, činjenicu da nemaju svi fakulteti programe prilagođene njima i uklonjene arhitektonske barijere, kao i potrebu ovih studenata za lečenjem i dodatnim rehabilitacionim tretmanima, grad je i pre današnjeg sastanka odlučio da proširi rang-listu utvrđenu posle konkursa za dodelu stipendija studentima sa invaliditetom. Danas smo se dogovorili da stipendije dobiju 123 studenta sa invaliditetom koji su svojim uspehom i radom to zaslužili, kao i da iduće godine u komisiji koja određuje ko će dobiti stipendiju bude i predstavnik Udruženja studenata . Uz sve ovo, pre nego što budemo raspisali konkurs, od ovog udruženja ćemo tražiti smernice bitne za utvrđivanje kriterijuma za dodelu stipendija – istakla je Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu i izrazila očekivanje da će ove stipendije biti iskorišćene na najbolji mogući način.

Prema njenim rečima, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu razmotriće i na koji način da podrži napore studenata sa invaliditetom koji upisuju doktorske studije ili druge specijalističke studije.

Ljupka Mihajlovska, koordinatorka Centra za studente sa hendikepom Univerziteta u Beogradu, pozdravila je odluku grada Beograda da izađe u susret i onim njihovim kolegama koji nisu ispunili uslove predviđene konkursom.

– U Srbiji je veoma teško biti student sa hendikepom, pa se nadam da će se pronaći model za podržavanje mladih ljudi koji uprkos teškoćama na koje nailaze žele da se obrazuju i daju doprinos ovom društvu. Sa najvećim teškoćama suočavaju se studenti sa oštećenim sluhom, jer na fakultetima nema tumača znakovnog jezika i veoma im je teško da prate predavanja, studenti sa oštećenim vidom, koji teško dolaze do pristupačne literature, ali i studenti koji se otežano kreću ili koriste kolica, jer nijedan fakultet nije u potpunosti prilagođen njihovim potrebama – istakla je Ljupka Mihajlovska.

Milan Janković, izvršni direktor Udruženja studenata sa hendikepom, zahvalio je gradu Beogradu na ovakvoj odluci i naglasio da će ishod današnjeg sastanka motivisati studente sa hendikepom da nastave sa akademskim radom, kako bi mogli da postanu graditelji ovog društva.

Stipendije ne mogu da dobiju studenti koji su ponovili godinu i oni koji nemaju prebivalište na teritoriji grada Beograda do dana objavljivanja konkursa za dodelu stipendija.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage