Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Nagrade za istraživačko novinarstvo
Datum:
05.05.2011
Izvor:
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Ambasada SAD u Srbiji uručili su nagrade za istraživačko novinarstvo u četiri kategorije.

Nagradu, koja su dodeljene povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, u kategoriji za najbolji televizijski prilog dobila je ekipa "Insajdera" B92 za serijal "Prevara veka" u preduzeću Kolubara.

Nagradu u kategoiji on-lajn novinarstva dobio je novinar Zoran Janjić za serijal "Kabinet doktora Koštunice" koji je objavljen na Internet portalu e-novine.

Novinar "Vranjskih novina" Zoran Radulović dobitnik je nagrade u kategoriji štampanih medija, za serijal tekstova "Sve laži i obmane Dragomira Tomića".

Tim Centra za istraživačko novinarstvo dobitnik je nagrade u kategoriji mladih novinara za serijal tekstova "Projekat Mišković".

Ambsadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik je istakla da je dužnost svih da se obezbedi da novinari i mediji budu slobodni i zaštićeni od neprikladnih uticaja i pretnji.

"Novinarima treba biti omogućeno da se javno izražavaju, bez bojazni i da diskutuju o alternativnim idejama. Uloga svih vlada jeste da zaštiti one koji koriste ovo osnovno pravo i da kazne one koji prete i primenjuju silu protiv novinara", naglasila je Vorlik.

Vorlikova je čestitala novinarima u Srbiji na njihovom profesionalizmu i značajnoj ulozi koji su imali u demokratizaciji Srbije.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je istakao da istraživačko novinarstvo predstavlja meru slobode medija u jednom društvu i pokazatelj stepena demokratije u svakoj državi.

Danas se u Srbiji istraživačko novinarstvo svelo na nivo društvenog incidenta i postalo je opasan poduhvat kojim se bave retki i hrabri, uprkos pretnjama i ucenama, često rizikujući i sopstvenu bezbednost, rekao je Obradović.

Izvor: RTS
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage