Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Svaka varošica ima fakultet
Datum:
22.05.2012
Izvor:
Prosvetna inspekcija od jeseni krenuće u kontrolu isturenih odeljenja privatnih i državnih fakulteta, jer većina njih nije podnela zahtev za akreditaciju i nemaju nikakve dozvole za rad, kaže za “Blic” Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije.

Bukvalno svaka varošica ima istureno odeljenje nekog fakulteta. Niko ne zna njihov tačan broj, ali se procenjuje da ih ima više od 100. Samo u Čačku, Kraljevu, Užicu, Arilju, Guči ima čak 15 isturenih odeljenja privatnih i državnih fakulteta. Mogućnost da studiraju u svom mestu imaju i meštani Crne Trave, Bogatića, Medveđe, Dimitrovgrada, Ljubovije. 
 
Do sada su akreditovana samo tri isturena odeljenja i to odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice otvoreno u Bujanovcu, odeljenje novosadskog Fakulteta tehničkih nauka u Inđiji i Univerziteta Edukons u Svilajnc i dva-tri su u postupku akreditacije. 
 
- Isturena odeljenja su odlična prilika da se dobro zaradi. Školarine su iste kao u sedištu fakulteta, a studenti nemaju nikakve uslove za rad. Predavanja skoro da ne postoje. Od 60 časova po predmetu održi se pet do deset časova. Profesori su kao trgovački putnici. Bukvalno jedan dan sednu u auto, obiđu dva-tri mesta sa isturenim odeljenjima na kojima tezgare i umesto predavanja održe konsultacije - priča jedan od profesora Univerziteta u Beogradu. 

Nije tajna da na mnogim predmetima studenti profesora vide samo na ispitu, a neki ni tada. Jedan profesora koji je predavao u isturenom odeljenju privatnog fakulteta kaže da su zarade vlasnika fakulteta ogromne, jer plaćaju samo iznajmljivanje prostora i plate profesora.
 
Iznajmljuju se ruinirane bioskopske sale, fabričke hale, privatni lokali. U godini kada je on bio predavač, istureno odeljenje imalo je 450 studenata i matični fakultet je imao čistu zaradu od pola miliona evra. 
 
U Komisiji za akreditaciju kažu da krajnje vreme da se uvede red u ovoj oblasti i da Ministarstvo prosvete i nauke mora da da precizne rokove do kada moraju da se akredituju sva odeljenja koja su van sedišta fakulteta. 
 
- Jasno su definisani uslovi koje svaka jedinica van sedišta ustanove mora da ispuni. Mora da ima biblioteku, studentsku službu, određeni broj slušaonica i profesora. Ministarstvo prosvete mora da istakne koji je krajnji rok da se ispune ovi uslovi i akredituju isturena odeljenja - kaže za “Blic” prof. dr Endre Pap, potpredsednik Komisije za akreditaciju.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage