Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Mnogi fakulteti u Beogradu uskoro bi mogli da budu prošireni ili premešteni
Datum:
30.11.2017
Izvor:

Novi prostori za Geografski, ETF, Matematički i Fakultet bezbednosti, kao i selidba Biološkog fakulteta neke su od promena koje predviđa nova mreža obrazovnih ustanova predstavljena u februaru.

 

Nastava i vežbe za oko 1.400 aktivnih studenata Geografskog fakulteta izvode se na tri lokacije – u centru grada, na Crvenom krstu i u Zemunu. Povrh svega, javio se dodatni problem.

 

- Fakultet je zgradu bivše OŠ „Desanka Maksimović“ u Zemunu, koju je 2011. dobio od Skupštine grada na korišćenje, većinom sopstvenim sredstvima, očistio, preuredio i priveo nameni. Napravili smo amfiteatar, adaptirali 14 učionica, 10 kabineta, dve laboratorije, biblioteku sa čitaonicom i većinu nastave prebacili u ovaj objekat. Međutim, lane je usvojen urbanistički plan kojim je predviđeno da se zgrada reaktivira za osnovno obrazovanje, a mi da se iselimo – priča dekan Dejan Filipović.

 

On ističe da ni žalbe fakulteta i opštine Zemun, kao ni razgovori sa gradskim urbanistom nisu urodili plodom.

 

Nastava na više adresa svakodnevica je i za studente Biološkog fakulteta, koji i nakon 164 godine postojanja nema svoju zgradu. Izgradnja objekta u Botaničkoj bašti, rekonstrukcija zgrade u njenoj blizini, a zatim i selidba u prostorije Zavoda za urbanizam samo su neka od rešenja i obećanja nadležnih za 2.500 studenata.

 

- Nastavu imamo u zgradi Filološkog i Fizičkog fakulteta, na PMF i u Botaničkoj bašti. Tako je već sedam godina koliko sam na fakultetu – kaže studentkinja doktorskih studija.

 

Sa dozom optimizma govori dekan Biološkog fakulteta Željko Tomanović.

 

- Preseljenje u Zavod je najavljeno u februaru. Imamo jasna obećanja ministra Šarčevića i gradonačelnika. Problem je višedecenijski i nerealno je da radimo u 2.500-3.000 kvadrata. Osim što iznajmljujemo prostor i koristimo opremu na više lokacija, što nije rentabilno, osuđeni smo i na to da naše kolege na skromnom tavanskom prostoru u nekoliko kvadrata rade na značajnom evropskom projektu od million evra, da rade dijagnostičke i DNK forenzičke analize za institucije u Srbiji, al i za čitav region uz svakodnevno odvijanje nastave – ističe Tomanović i dodaje da je planirano i uvođenje novih, savremenih predmeta i studijskih programa poput bioinformatike.

 

FON već spreman za proširenje

Fakultet organizacionih nauka planira proširenje kapaciteta izgradnjom nove pored postojeće zgrade. Novi objekat imao bi između 3.200 i 6.000 kvadrata. Međutim, pošto su temelji planirani na delu koji pripada dečjem dispanzeru DZ “Voždovac“ i PU “Čika Jova Zmaj“, fakultet bi izgradio i novi vrtić i duplirao broj kvadrata dečjeg dispanzera.

 

Dele zgradu sa srednjom školom

Fakultet bezbednosti radi u neadekvatnim uslovima u zgradi koju dele sa Drugom ekonomskom školom.

 

- Zahvaljujuci sporazumu s Vojnom akademijom i korišćenju njihove kino-sale i dva amfiteatra, u mogućnosti smo da realizujemo nastavu, ali to ne predstavlja optimalno i trajno rešenje - kaže dekan Ivica Radović.

 

Inače, Fakultetu bezbednosti je pre nekoliko godina dodeljen plac za izgradnju zgrade na Novom Beogradu, urađeni su urbanistički i idejni projekat.

Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage