Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Studirajte besplatno na elitnim američkim univerzitetima
Datum:
12.08.2012
Izvor:
Elitni američki univerziteti ponudili su besplatno onlajn obrazovanje. Od Harvarda do Stenforda, sve veći broj elitnih univerziteta otvara svoja “digitalna vrata” masama. Oni nude najpopularnije kurseve onlajn potpuno besplatno, omogućujući svima sa internet konekcijom da uče od uglednih profesora i naučnika.

Širenje takozvanog masovnog otvaranja onlajn kurseva (MOOC) ima potencijal da transformiše visoko obrazovanje, u vreme kada su univerziteti u krizi i kada troškovi i protesti zbog skupog obrazovanja rastu.

Pristalice onlajn kurseva kažu da to smanjuje troškove podučavanja, poboljšava učenje i značajno povećava pristup visokom obrazovanju, što može da podstakne tehnološke inovacije i ekonomski rast.
 
Masačusetski Institut za tehnologiju (MIT) ovog proleća je prvi put ponudio besplatni onlajn kurs, čime su zainteresovani student dobili šansu da uče od vodećih svetskih istraživači a da pri tome ne napuste svoje kuće.

Prošlog meseca je 12 istraživačkih američkih univerziteta objavilo da će ponuditi kurseve onlajn, na platformi za obrazovanje Kursera (Coursera), kojoj su se već priključili Stenford, Prinseton, Univerziteti Mičigen, Pensilvanija, Edinburg, kalifornijski Institut za tehnologiju, Djuk, Džons Hopkins, EPF Lozan i drugi.

Kalifornijski Univerzitet Berkli saopštio je da će ponuditi onlajn kurseve ove jeseni preko “edX”, veb portala vrednog 60 miliona dolara kojeg su u maju pokrenuli Harvard i MIT.

Iz Berklija su istakli da veruju da će ovo uneti revoluciju u obrazovanje. 

Zvaničnici “edX” kažu da se za prvi onlajn kurs MIT-a “Kola i elektronika” ovog proleća prijavilo 154.000 studenata iz više od 160 zemalja. Svega oko 7.100 studenata je prošlo kurs.

Predsednik “edX” Anant Agarval, koji vodi kompjuterske nauke i laboratoriju za veštačku inteligenciju na MIT-u, rekao je da je više od 120 univerziteta zainteresovano da se pridruži ovom konzorcijumu.

- Naš cilj je da stvorimo novo obrazovanje. Ovo će dramatično poboljšati kvalitet, efikasnost i nivo učenja širom sveta – rekao je Agarval, koji je stvorio prvi besplatni kurs na MIT-u.

Do sada su najzainteresovaniji za onlajn kurseve bili radnici koji su želeli prekvalifikaciju ili da steknu nova znanja, a nisu imali vremena ili novca da pohađaju časove na univerzitetima.

Nova generacija onlajn kurseva nudi interaktivnu tehnologiju, otvoreni upis, dobar nastavni plan i mogućnost podučavanja desetina hiljada studenata odjednom. Univerziteti ističu da su onlajn studiranje rigorozno kao i “pravo”.

Neka pitanja ipak ostaju bez odgovora. Koliko kursevi mogu da budu rigorozni, kako sprečiti varanje na ispitima i mogu li fakulteti i dalje naplaćivati studentima hiljade dolara za obrazovanje koje mogu besplatno dobiti onlajn.

Neki stručnjaci kažu da ovi “sajber kursevi” ne mogu da zamene akademsku zajednicu i tradicionalno iskustvo učenja, dok drugi upozoravaju da MOOC može da postane pretnja klasičnim koledžima, kao elektronski mediji u odnosu na klasične.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage