Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Rezultati prijemnog u četvrtak
Datum:
29.06.2011
Izvor:
Budući brucoši još u sredu polažu prijemne ispite na državnim fakultetima, a preliminarne rang-liste trebalo bi da budu objavljene u četvrtak. Testiranja u sredu počinje i na visokim strukovnim školama.

Posle roka za žalbe, konačne rang-liste fakulteti će da istaknu četvrtog jula. Upis počinje šestog i trajaće do 15. jula. A sve koji ostanu ispod crte čeka drugi upisni rok, koji počinje prvog septembra.

A ovih dana ispitna groznica počinje i na privatnim univerzitetima. Prijavljivanje je u toku, od sledeće nedelje počinju i prijemni ispiti. Na akreditovanim programima privatnih fakulteta mesta zasad ima za oko 10.000 studenata na akademskim i još toliko na visokim strukovnim školama.

- Važno je da se studenti raspitaju koji studijski programi i visokoškolske ustanove imaju akreditaciju i da samo njih upisuju - kaže za ”Novosti” Vera Vujčić, predsednica Akreditacione komisije. - Do sada je akreditovano pet privatnih univerziteta i veliki broj fakulteta, a šest univerziteta je u postupku dobijanja akreditacije.

Akreditacije imaju Singidunum, Megatrend, Edukons, Privredna akademija i Metropoliten.

Prema podacima Akreditacione komisije, na sve studijske programe Singidunuma moći će da se upiše nešto više od 3.000 brucoša. Najviše mesta za svršene maturante ovde ima na ekonomiji, marketingu, trgovini, turizmu i hotelijerstvu.

Univerzitet Edukons je zeleno svetlo dobio za 808 brucoša, Metropoliten za 378, Alfa za 746, a Privredna akademija za 744. Na Unionu je odobreno studiranje za 1.112 brucoša, a za neke programe je odobravanje u toku. I Akademija lepih umetnosti je u istoj fazi, a na njoj mesta ima za 82 mlada umetnika.

Sudeći po rečima Miće Jovanovića, rektora Univerziteta Megatrend, interesovanje za privatne studije ove godine je iznad očekivanja:

- Do sada nam se prijavilo 2.175 zainteresovanih kandidata, a na 11 fakulteta i tri visoke strukovne škole upisna kvota nam je oko 4.500.


PRIVATNO NIJE MNOGO SKUPLjE

VISINA školarina na privatnim univerzitetima slična je ili nešto viša od cene studiranja na državnim visokoškolskim ustanovama. Godina, u proseku, košta oko 1.500 evra i može, uglavnom, da se plaća na rate. Neki studijski programi su i jeftiniji, pa koštaju manje od 100.000 dinara. Najskuplje su umetničke studije, na kojima je godina i do 300.000 dinara.

Izvor: Novosti
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage