Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Fakulteti odlučuju o ukidanju diplomskih radova
Datum:
10.11.2017
Izvor:

Prema Zakonu o visokom obrazovanju završni rad može biti predviđen na kraju osnovnih studija, ali se odluka o tome ostavlja svakom fakultetu individualno. Neki od fakulteta na kojima je diplomski rad ukinut uvođenjem novih studijiskih programa, jesu Pravni i Filozofski fakultet. Šef odseka medijskih studija na Filozofskom fakultetu prof. dr Dejan Pralica objašnjava da je na osnovnim studijama završni rad ukinut i prebačen na viši stepen studija.

 

„Nakon promena plana i programa kod svih smerova na fakultetu, više nema diplomskih radova zbog određenog broja bodova, opterećenja studenata i iz drugih razloga“, rekao je Pralica.

 

„Sada se kod nas završni radovi nalaze na petoj godini master studija.“

 

S druge strane, Prirodno-matematički fakultet je zadržao diplomski kao obavezu i uveo ga na neke smerove na kojima ga ranijih godina nije bilo.

 

„Svi mi imamo diplomske radove, sve ono što je student naučio treba kroz praktičan rad da prikaže, budući da su sve prirodne nauke eksperimentalne“, objasnio je šef departmana za hemiju na PMF-u prof. dr Božo Dalmacija, navodeći da njihovi studenti provedu i do dva i po meseca istraživajući u laboratorijama.

 

S druge strane, studenti imaju podeljeno mišljenje o značaju diplomskog rada, ali većina se slaže da je vremenom izgubio smisao i predstavlja “gubljenje vremena”. Student Pravnog fakulteta Nikola Stjepanović smatra da se diplomskim radom samo opterećuju i sistem fakulteta i studenti.

 

„Tako mislim zato što diplomskom ne pridaju značaj ni profesori, a studenti često nemaju doprinos svojim znanjem, jer članke prepisuju sa interneta i iz drugih radova“, rekao je Stjepanović.

 

„Studentima je to čisto odugovlačenje, zakazivanje odbrane diplomskog, pisanje rada a nikakva svrha se ne postiže.“

 

Nasuprot tome, neki studenti, poput Anđele Zrnić sa Fakulteta tehničkih nauka, smatraju da im diplomski otvara nove mogućnosti.

 

„Mislim da je diplomski izuzetno važan, naročito na našem fakultetu, s obzirom na to da zbog tog rada imamo mogućnost da posetimo određenu firmu i da tako analiziramo stanje u toj kompaniji, malo više se uputimo u samo poslovanje, kao i da sve ono što smo naučili na fakultetu vidimo kako funkcioniše u praksi“, izjavila je Anđela.

Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage