Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Dodeljene Sakura stipendije
Datum:
19.11.2014
Izvor:
Kulturno blago Japana, kao i njegovo drustveno i ekonomsko nasledje bili su jos jednom neiscrpna inspiracija studentima i istrazivacima u Srbiji. Autorima pet najboljih istrazivackih ideja na temu u vezi sa Japanom, kompanija Japan Tobacco International (JTI), u saradnji sa Ambasadom Japana u Republici Srbiji, dodelila je Sakura stipendije.
 
Pobednici konkursa koji se organizuje cetvrtu godinu zaredom su: Manja Karanovic, studentkinja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, sa idejom implementacije japanskih eko-skola u Srbiji; Gordana Jevdjovic, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Subotici, Univerziteta u Novom Sadu, koja ce istraziti izazove fiskalne konsolidacije u Japanu i Srbiji; Jelena Petrovic, studentkinja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nisu, koja ce se posvetiti mogucnostima primene Kaizen menadzmenta u kompanijama u Srbiji; Uros Citakovic, student Fakulteta politickih nauka Univerziteta u Beogradu, sa idejom o istrazivanju kulturne diplomatije Japana; Tamara Jevtovic, studentkinja Kriminalisticko-policijske akademije u Beogradu, koja ce otkriti kako funkcionise japanska policija i dati predloge na koji nacin najbolje policijske prakse mogu da se primene u Srbiji.
 
„Tokom prethodne cetiri godine koliko odrzavamo konkurs za Sakura stipendije, pristiglo nam je oko 500 ideja za istrazivacke radove koje su se bavile razlicitim aspektima japanskog nasledja. Upravo je ovo cilj Sakura stipendije, da ucimo od Japana sa kojim odrzavamo tradicionalno prijateljske odnose i istrazimo kako da najbolje japanske prakse primenimo u Srbiji. Kreativni i preduzimljivi studenti u Srbiji dosli su do sjajnih resenja i otvorili nove horizonte znanja izmedju Srbije i Japana” – rekao je Kris Vuds, generalni direktor i potpredsednik kompanije JTI za Zapadni Balkan.
 
JTI i Ambasada Japana podrzavaju mlade istrazivace da slede svoja interesovanja i sticu nova znanja. Konkurs za Sakura stipendiju bio je otvoren za sve studente i postdiplomce, kao i istrazivaci koji nisu u stalnom radnom odnosu. Kandidati su poslali predloge istrazivackih projekata na teme u vezi sa Japanom, a iz oblasti japanskog jezika, knjizevnosti i kulture, drustvenih i tehnickih nauka, ekonomije i Kaizena. Dobitnici stipendija ce svoje istrazivacke radove zavrsiti do 1. jula 2015. godine.
 
„Veoma cenim podrsku kompanije JTI obrazovanju mladih i doprinos dodatnom povezivanju Japana i Srbije. Cestitam stipendistima, koji su uspeli da svojim predlozima pokriju mnostvo zanimljivih tema i nadam se da ce nastaviti dalje da sire interesovanje za Japan.“ – porucio je NJ.E. Masafumi Kuroki, Ambasador Japana u Republici Srbiji.
 
„Ovo je veliko priznanje i sansa da prosirimo svoje vidike, a ujedno i doprinesemo poboljsanju i produbljivanju odnosa sa Japanom, zemljom koja poseduje obilje znanja iz razlicitih oblasti za razvoj ekonomije i drustva. Temom o Kaizen menadzmentu volela bih da predocim prednosti same primene ovog modela u srpskim preduzecima i uopste njegov znacaj za nasu privredu. Nadam se da cemo opravdati ukazano poverenje i doprineti jacanju saradnje Japana i Srbije.“ – izjavila je Jelena Petrovic, dobitnica stipendije.
 
Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu tresnje koje je poznato po prekrasnim cvetovima, ali i kao simbol srece i prosperiteta. Konkurs je pokrenut sa ciljem da promovise japansko nasledje i kulturu u Srbiji, kao i da ojaca prijateljstvo izmedju dve zemlje.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage