Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Grad uvodi profesionalnu orijentaciju za maturante u svim beogradskim osnovnim i srednjim školama
Datum:
15.11.2011
Izvor:
Kako bi pomogao maturantima da razreše dileme prilikom izbora srednje škole ili fakulteta, grad Beograd uvodi profesionalnu orijentaciju za učenike završnih razreda u svim beogradskim osnovnim i srednjim školama. Za ovaj projekat se prijavilo 247 škola i u toku su obuke školskih psihologa i pedagoga, koje u saradnji sa Sekretarijatom za obrazovanje realizuje Centar za primenjenu psihologiju.

- Cilj ovog projekta je da se maturantima osnovnih i srednjih škola omogući da uz pomoć obučenih psihologa i rešavanjem testova izrađenih za tu namenu, na kvalitetan i jednostavan način dođu do informacija o ličnim sposobnostima i interesovanjima, koje će im pomoći u izboru budućeg zanimanja. Profesionalna orijentacija godinama postoji, ali nijedna institucija koja se time bavi u Beogradu nema kapacitete da zadovolji potrebe velikog broja učenika. Iako pojedine škole već primenjuju taj koncept, želeli smo da ova usluga bude dostupna svim našim maturantima, bez obzira da li žive u centralnim ili rubnim beogradskim opštinama. Očekujemo da ćemo do polovine decembra realizovati ceo projekat i obučiti sve zainteresovane školske psihologe – objasnila je za Beoinfo Nada Dumić, članica Gradskog veća, i dodala da je za škole koje nemaju psihologa, obuka prilagođena pedagozima i da su nabavljeni svi psihološki merni instrumenti koji će se koristiti u radu sa učenicima.

Testiranje neće biti obavezno za maturante, već dobrovoljno. Osim testova profesionalnih interesovanja i orijentacije, maturantima će biti predočeni podaci Nacionalne službe za zapošljavanje o suficitarnim i deficitarnim zanimanjima u Beogradu.

- Ono što je za nas, kao predstavnike gradske uprave važno, je činjenica da se na ovaj način borimo za smanjenje broja nezaposlenih kroz blagovremeno informisanje budućih srednjoškolaca i studenata. Takođe očekujemo da će se smanjiti i procenat studenata koji upišu fakultet i na prvoj godini odustanu, jer shvate da nisu tako zamišljali svoje studije, dok njihovi roditelji snose troškove tih studija, koje danas nisu nimalo jeftine – istakla je Dumićeva naglasivši da je u razvijenim zemljama profesionalna orijentacija institucionalno utemeljena kao sistemska i društvena podrška razvoju ljudskih resursa. 

Odmah po završenoj obuci, psiholozi mogu sprovesti testiranje svojih učenika, a grad će preko resornog Sekretarijata za obrazovanje pratiti realizaciju celog projekta. Inače, profesionalna orijentacija je prošle godine uspešno realizovana kao pilot projekat u Sedmoj beogradskoj gimnaziji.

Izvor: Beoinfo
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage