Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Talenti za matematiku učiće i kineski jezik
Datum:
21.10.2011
Izvor:
Njima nije dovoljno zavidno znanje iz matematike i fizike, znanje koje im je do sada donelo više od 350 medalja i najboljima otvorilo vrata najuglednijih svetskih univerziteta. Da učenicima Matematičke gimnazije interesovanja prevazilaze brojeve, teoreme i jednačine dokazuje i inicijativa grupe njih da se u program ove škole uvedu časovi kineskog jezika za one koji žele da ga nauče, a prema prvim procenama - ima ih mnogo.

Kako bi ova želja postala stvarnost, učenici i roditelji obratili su se školi, koja je i ovog puta izašla u susret svojim učenicima i ostvarila saradnju sa Institutom Konfučije, koja će danas u 14 sati biti ozvaničena u prostorijama Matematičke gimnazije.

- Odlučili smo da za naše đake uvedemo ciklus predavanja o kineskom jeziku, kulturi i filozofiji. Nadamo se da će saradnja sa Institutom Konfučije biti samo prva stepenica ka široj saradnji u oblasti matematike sa školama u Kini, jer kada je u pitanju matematika, Kina je vodeća zemlja u svetu - kaže direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.

Kako je najbolji način da se nešto nauči, da se uči od najboljih, po svim parametrima jedna od najboljih škola u Srbiji ima želju da se približi ovoj matematičkoj velesili istoka i da sledi njen primer u tome kako treba raditi.

Kurs kineskog jezika, koji će trajati godinu dana, organizovan je na doborovljnoj bazi, pa oni koji nemaju preteranu želju da nauče jezik najmnogoljudnije zemlje na svetu, to i ne moraju.

Institut Konfučije je međunarodni naziv kineskih kulturnih centara koji rade pod pokroviteljstvom Kine i koji se osnivaju u većim gradovima zemalja kako bi širili kinesku kulturu i jezik. Beograd je 2006. godine odabran kao prvi, i za sada jedini grad u regionu u kojem je osnovan Institut, s planom da vremenom postane regionalni centar sa prepoznatljivim sadržajima i aktivnostima.

- Matematička gimnazija osetila je potrebu da ostvari kontakte sa gimnazijom istog profila u Kini. Rešili smo da im pomognemo u tome, a prvi korak je pokretanje ove saradnje. Cilj je da ih prvo edukujemo jezički, a onda da ih spojimo sa ljudima iz njihove struke u Kini - kaže profesor Radosav Pušić, direktor Instituta Konfučije.

On objašnjava da je drugi korak u ostvarivanju ovog cilja saradnja sa kineskom ambasadom i kineskim ministarstvom prosvete kako bi se pronašle škole u Kini koje bi bile zainteresovane za razmenu materijala, znanja i učenika sa našom najtrofejnijom srednjom školom.

Ovo nije jedinstven primer da se u školama uči kineski jezik, jer je prošle godine ovu pogodnost za svoje učenike uvela i Trinaesta beogradska gimnazija u kojoj se u startu 80 učenika prijavilo na ovaj zanimljivi kurs.

- Smatramo da je glavni razlog za ovoliku zainteresovanost đaka bio radoznalost, jer kineski jezik ne liči ni na jedan drugi jezik koji može da se uči u srednjim školama. Đacima je interesantno da nauče nešto novo, nešto egzotično - kažu u ovoj školi.

Pogodnost je i činjenica da predavače i sve nastavne materijale za ove kurseve obezbeđje Institut Konfučije.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage