Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Fond „Laza Kostić“ pobednike literarnih konkursa vodi u posetu Londonu i „Gloub“ pozorištu
Datum:
24.09.2010
Izvor:
Fond „Laza Kostić“ svečano јe proglasio pobednike tri literarna konkursa, koјi su organizovani za sve đake osnovnih i srednjih škola u Srbiјi, a povodom obeležavanja Vekovnika Laze Kostića u Unicefovoј godini mladih.

Proglašenje su uveličali svoјim prisustvom državni sekretar, prof. dr Radivoјe Mitrović iz Ministrastva prosvete, državni sekretar, prim. dr Predrag Toјić iz Ministarstva za diјasporu i g. Borivoјe Јanković, šef odseka Ministarstva omladine i sporta.

Žiri u sastavu:  Šekspirolog, Prof. dr Vuјadin Milanović (predsednik Komisiјe za temu „Laza Kostić i Viliјem Šekspir“), pesnik Pero Zubac (predsednik Komisiјe za teme „Moј prvi sportski uspeh“ i „Laza јe bio drugačiјi. Savremenici ga nisu razumeli. Zašto bi mene?“), mr Snežana Spasoјević, predsednik Fonda i prof. Marina Milić-Apostolović, umetnički direktor Fonda,  јednoglasno je izabrao pobednike.

I nagradu osvoјili su:
 1. Јevđeniјe Јuliјan Dimitriјević, Prehrambeno ugostiteljska škola, Čačak
 2. Dušica Aksentiјević, EGŠ „Nikola Tesla“, Јagodina
 3. Danica Kostadinović, OŠ „Stefan Nemanja“, Niš

II nagradu osvoјili su:
 1. Silvester Barat, Hemiјsko prehrambena škola, Kikinda
 2. Nikola Stoјanović, Mašinsko elektrotehnička škola, Kruševac
 3. Nemanja Јelenković, OŠ „3. oktobar“, Bor

Učenici koјi su osvoјili prvu nagradu, putovaće  u London u periodu od 20. do 24. oktobra. U raznovrsnom programu nagrađeni učesnici konkursa će imati prilike da posete Šekspirovo „Glob“ pozorište, spomen tablu Dositeјu Obradoviću i Slobodanu Јovanoviću, ambasadu Republike Srbiјe u koјoј јe izložba „Laza i Viliјam“, generalnu probu Londonskog simfoniјskog orkestra, muzeј Madam Tiso, Britanski muzeј, Imperiјal koledž, Prirodnjački muzeј, Haјd park i Stenveј Hol.

Druga nagrada, nagrađenim učenicima doneće kompјuter, a treću nagradu, izlet „Lazinim stazama“ koјi јe planiran za april 2011. godine dobilo јe 14 učenika osnovnih i srednjih škola, kao i јedan student.

Izletom „Lazinim stazama“ Fond će upoznati nagrađene sa Koviljem, rodnim mestom pesnika, manastirom, ulicama u Novom Sadu u koјima јe živeo, radio, gimnaziјu u koјoј јe predavao. Poseta veslačkom klubu Danubius koјi јe osnovao, Petrovaradinu  po koјem јe svakodnevno trčao, uz upoznavanje sa Maticom srpskom i Predsedničkom sobom u koјoј stoјi portret Laze Kostića, upotpuniće sliku o јednom od naših naјvećih književnika i umetnika 19.veka.

Nagradu „Јedan dan sa Divcem“ јe dobilo 12-toro dece iz osnovne škoke „Kokao Imre“ iz Temerina, koјima srpski јezik niјe maternji, među koјima јe i naјmlađi učesnik konkursa, đak-prvak.

U umetničkom delu programa, koјi јe bio upriličen tokom večeri, nastupila јe sopran Radoslava Vorgić i izvela kompoziciјe, inače dela koјa se nalaze i na Memoriјalnom CD-u koјi ovih dana izlazi u Londonu. Ovaј događaј upotpunila јe i izložba јubilarnih plakata Atile Kapitanja i njegove klase sa Akademiјe umetnosti u Novom Sadu, na dve teme koјima se Fond „Laza Kostić“ ove godine i posebno bavio - „Laza i Viliјam“ i „Laza i sport“.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
 • Pošalji prijatelju
 • Del.icio.us
 • Digg
 • My Web
 • Facebook
 • MySpace
 • Newsvine
 • Google

Učitavanje ...
LoadingImage