Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Stipendije dobijaju svi koji ispune uslove
Datum:
07.12.2010
Izvor:
Umesto 75 stipendija, koliko je planirano, Fond za mlade talente u Smederevu ove godine dodelio je 82 stipendije. Niko ko je konkurisao i ispunio uslove nije ostao bez stipendije. Svi koji su u dosadašnjem školovanju pokazali rezultate, a postavljeni su prilično visoki standardi kada su prosečne ocene u pitanju, ubuduće će makar deo troškova školovanja moći da pokriju iz sredstava tog fonda.

- I ovim povećanjem broja stipendista mi ne probijamo finansijske okvire koje nam budžet nameće, pa zašto onda to ne učiniti. Napravili smo preraspodelu. S obzirom na to da se javilo više studenata osnovnih studija i postdiplomaca, a manje srednjoškolaca, povećali smo broj stipendija sa planiranih 50 za studente osnovnih studija na 54, a za studente na master studijama sa pet na 13 - kaže Gordana Ristić, direktorka Fonda.

Stipendije zaista nisu velike, za učenike srednjih škola je 4.000, za studente 7.500 dinara, što grad godišnje košta oko šest miliona dinara, ali je u ovom slučaju sam gest vredan pažnje. Pogotovo što je plan da se samim činom stipendiranja ne završi obaveza grada prema studentima. Naime, stipendisti i do sada nisu imali nikakvu obavezu prema gradu Smederevu kada završe studije, ali sada grad planira obavezu prema njima. Ideja je da se svršenim studentima stipendistima, a koji su kadar za kojim postoji potreba u gradu, odmah po završetku studija ponudi posao.

- Svi oni bi, što smo saznali iz razgovora s njima, voleli da se vrate u Smederevo i tu zaposle. To, nažalost, jednostavno nije moguće. Za neke profesije za koje se oni školuju sada praktično nema posla. Ali zato za drugima postoji potreba i sasvim je logično da oni koje grad stipendira imaju prednost pri zapošljavanju u tom gradu - kaže direktorka Fonda.

Marija Matić je student Medicinskog fakulteta, prosek joj je 10 i obradovala ju je ovakva namera.

- Na četvrtoj sam godini, imam još dve godine studija, ali ne verujem da će se za to vreme nešto mnogo promeniti što se tiče zapošljavanja, tako da mi se dopada ideja da imamo i tu mogućnost - kaže Marija i dodaje da joj ova stipendija mnogo znači, da ona i njene kolege sada roditelje mogu da oslobode makar dela finansijskih briga.

Veliki broj ranijih stipendista, prema rečima direktorke Fonda, napravio je vrlo uspešne karijere, ima tu asistenata na fakultetima, doktoranata, devojaka i mladića koji su ubrzo po završetku studija zauzeli visoke pozicije u institucijama i firmama u kojima rade, u inostranstvu i ovde. Možda bi neki od njih ostali u Smederevu da im je to kao mogućnost ponuđeno.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage