Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Fakulteti ne mare da li će studenti imati posao
Datum:
02.03.2011
Izvor:
I ove godine fakulteti u Srbiji odrediće upisne kvote za 2011/2012. godinu bez prethodne analize da li će budući diplomci nakon završenih studija moći da se zaposle. Kvote se gotovo samo prepisuju iz godine u godinu, a da se pritom ne vodi računa o potrebama tržišta i privrede. Zato i ne čudi što svake godine nekoliko hiljada ekonomista, pravnika i lekara mesecima čeka posao na birou rada.

Na najvećem državnom univerzitetu u Beogradu indeks će u julu moći da dobije 14.144 brucoša. Da se na fakultetima ne vodi mnogo računa o broju studenata koji se upisuju, potvrdio je i prof. Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu. Kako kaže, u Srbiji još ne postoji plan kojim bi se usaglasile potrebe tržišta i broj budućih brucoša na fakultetima, za šta je potrebno uključivanje cele države - Vlade, ministarstava i Nacionalne službe za zapošljavanje.
 
- Budući brucoši zato treba dobro da razmisle šta žele da upišu i razmotre koliko će im posle završetka studija biti potrebno da se zaposle - kaže Kovačević i dodaje da će ove godine Vlada Srbije morati da da saglasnost za upisne kvote budžetskih i samofinansirajućih studenata.
 
I Univerzitet u Nišu je dostavio svoj predlog, odnosno da se u školskoj 2011/12. godini na 13 državnih fakulteta upiše 4.449 brucoša. Upisne kvote na novosadskom univerzitetu biće poznate od ponedeljka. Univerzitetu u Kragujevcu zasad su stigli samo predlozi sa dva fakulteta.
 
I Državni univerzitet u Novom Pazaru još nema konačne podatke za upisnu kvotu, kao ni broj mesta za buduće brucoše po departmanima za 2011/2012. godinu. Predložena kvota ovog univerziteta Ministarstvu prosvete za osnovne studije je 842 studenta, od kojih će 492 biti na budžetu, a 350 samofinansirajućih. 

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage