Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Srbija visoko plasirana na Šangajskoj listi
Datum:
17.07.2017
Izvor:
Neposredno pred objavljivanje rang-liste najboljih univerziteta na Šangajskoj listi, objavljeni su rezultati iz pojedinačnih naučnih oblasti. Od 52 discipline Srbija je visoko plasirana u 18. Najbolju poziciju ima nauka o hrani i tehnologiji – nalazi se na 35 mestu.

Najbolje plasirane naučne oblasti, osim nauke o hrani i tehnologiji, koja je na 35. mestu, jesu metalurgija, fizika, hemijsko inženjerstvo, farmacija i stomatologija.
"Kada govorimo o oblasti nauke o hrani. Vidimo da je tom rezultatu doprinelo 11 fakulteta i sedam instituta. Pored toga što se očekuje da je Poljoprivredni fakultet dao najveći doprinos tu su i manji fakulteti poput fizičke hemije. Ono što je posebno zanimljivo je doprinos Ekonomskog i FON-a", kaže Aleksandar Jović, asistent na Fakultetu za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu.
 
Međutim, nismo rangirani ni u jednoj oblasti u društevnim naukama.
 
"To je ranije uočeni problem da, naše nauke još nisu dovoljno internacionalne u tom smislu, za razliku od naših regionalnih konkurenata, Univerziteta u Ljubljani koji je rangiran u oblasti Ekonomije i menadženta, koji ima neku sličnu istorijsku i ekonomsku pozadinu. To zapravo govori da radovi iz tih oblasti mogu da se objavljuju u međunarodnim časopisima", kaže Jović.
 
Na Univerzitetu u Beogradu se nadaju da će zadržati trenutnu poziciju na Šangajskoj listi. 
 
"Ja se nadam između 200. i 300. i dalje. Moram da pohvalim kolege sa matematike – prošle godine profesora Radenovića,  a sada i Kadelburga koji su ušli među jedan odsto najcitiranijih naučnika u svojoj oblasti", napominje predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević.
 
Uspeh bi bio veći, podsećaju profesori, kada bi se za nauku izdvajalo više novca. Srbija u ovom trenutku za nauku izdavaja od 0,7 do 0,9 odsto BDP-a, dok evropske zemlje izdvajaju oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda. 
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage