Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Mala prolaznost na ispitima: Bahati profesori preživeli i Bolonju
Datum:
22.09.2012
Izvor:
Uvođenje Bolonje malo toga je promenilo u radu beogradskih profesora čije predmete studenti polažu i po deset puta. Na svakom fakultetu postoje ispiti za koji kažu “kad ih položiš, završio si fakultet”, dok za prestroge profesore kazne nema. Tek ponegde je problem rešen kada su na isti predmet doveli još jednog profesora i stvorili konkurenciju.

Zbog finansijskog računovodstva na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, neki su čak i napuštali studije. Nije se znalo koji je kriterijum da bi neko dobio prelaznu ocenu jer su na ispitu često padali i oni koji su uzimali privatne časove i danonoćno učili mesecima.
 
- Profesorka je tražila 61 odsto savladanog gradiva za šesticu i istovremeno položen usmeni i pismeni deo ispita. Problem je rešen tek nakon niza sastanaka sa studentima i upravom fakulteta. Fakultet je doveo još jednog profesora na predmet i od tada je prolaznost sve bolja i bolja - priča potpredsednik studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu Miloš Zeljković.

Isti princip primenjen je na Fakultetu organizacionih nauka i to na svim obaveznim predmetima.

- Na svakom obaveznom predmetu imamo dva predavača i student bira kod koga će da polaže. Konkurencija utiče na to da se svaki profesor trudi da bude bolji od kolege. Imali smo i mi slučaj profesora koji je terao po svome i davao sebi za pravo da odlučuje ko može da završi fakultet. Sada tih problema nemamo i vodimo evidenciju o prolaznosti na ispitima nakon svakog roka - priča dekan FON-a prof. dr Milan Martić.
 
Poslednja analiza Centra za obezbeđenje kvaliteta BU za školsku 2009-2010. godinu pokazuju da na svakom fakultetu postoje „uska grla“. Od 2.928 predmeta, na 334 prolaznost je ispod 30 odsto. Međutim, studenti ni ubuduće neće moći da se izbore sa bahatim profesorima jer je Senat Univerziteta po ko zna koji put odložio izmene pravilnika o ocenjivanju.
 
- Izmene podrazumevaju da fakulteti na kraju svake godine prave statistiku prolaznosti i da kod onih profesora gde je prolaznost ispod 30 odsto, preduzmu određene mere. Svaki put kada ovaj predlog dođe na red, smisli se još neka sitnica da bi se usvajanje odložilo. Neki zameraju da bismo time spustili kriterijume ali to nije tačno, jer ako je student uspešno položio 40 ispita, zašto je problem da položi još jedan? - pita se prorektorka BU Neda Bokan.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage