Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Volonterski kampovi – letovanje uz učenje i zabavu
Datum:
07.08.2011
Izvor:
Dvadesettrogodišnja apsolventkinja pedagogije Marija Ratković kaže da joj je leto provedeno u edukativnom volonterskom kampu, u malom mađarskom mestu Agašehazu, koji se nalazi u blizini Kečkeketa, jedno od najlepših životnih iskustava. Za dve nedelje koliko je provela u kampu, Marija je decu, uzrasta od šest do petnaest godina, učila engleski i srpski jezik, naučila ih da pišu ćirilicu i pevaju srpske pesme i u saradnji sa volonterima iz Evrope organizovala im je brojne umetničke radionice.

„Moje prvo iskustvo sa volonterskim kampovima bilo je u malom mestu u Francuskoj, blizu Bordoa, gde sam zajedno sa volonterima iz celog sveta učestvovala u rekonstrukciji zidova jednog srednjevekovnog zamka koji se nalazi pod zaštitom Uneska. Tronedeljni boravak u ovom kampu, u kome sam se družila sa lokalnim stanovništvom, učila francuski jezik i stekla brojne prijatelje iz Evrope i sveta, pamtiću po tome što sam se zaljubila u svog vršnjaka iz Velike Britanije sa kojim i danas gajim jedno lepo prijateljstvo”, iskreno priča Marija koja planira da sledeće leto provede u jednom od brojnih volonterskih kampova u Grčkoj ili Turskoj.

Marija je jedna od 600 volontera iz naše zemlje koji preko Mladih istraživača Srbije deo ovog leta provode u nekom od volonterskih kampova širom planete. Tinejdžeri koji imaju skroman džeparac, a žele da vrele letnje dane provedu van granica naše zemlje, mogu da borave u volonterskom kampu koji se nalazi u blizini arheološkog lokaliteta u Grčkoj, mogu da pomažu morskim kornjačama na obali Indijskog okeana da se po polaganju jaja sigurno vrate u okean, čuvaju njihova gnezda i nakon toga u okean puste tek rođene kornjače. Oni koji imaju avanturistički duh mogu da budu deo Velškog putujućeg cirkusa i sa njim proputuju od severa Francuske do juga Velike Britanije i tako nauče žonglerske i klovnovske veštine, a ljubitelji sedme umetnosti mogu da budu deo ekipe filmskog festivala u Milanu, upoznaju se sa slavnim rediteljima i glumcima i zavire šta se dešava iza kulisa sedme umetnosti.

Kako za naš list ističe Jelena Ristić iz Mladih istraživača Srbije, ova volonterska organizacija razmenjuje volontere iz celog sveta, a najviše naših tinejdžera odlazi u evropske zemlje, pre svega u Italiju, Nemačku, Francusku i Portugaliju. U svetu postoji oko 3.000 volonterskih kampova, od kojih se oko 2.000 nalazi na starom kontinentu, a najveći broj njih su ekološki kampovi. Rad u ovim kampovima je simboličan, a volonteri nisu prava radna snaga, već odlaze u kamp da bi se upoznali sa kulturom, jezikom i prirodnim lepotama zemlje, a razmena volontera se obavlja isključivo preko organizacija.

„Mladi istraživači Srbije su član Međunarodne mreže volonterskih organizacija, preko kojih 100.000 ljudi svake godine obiđe planetu. Postoji podela na tinejdž-kampove i kampove za odrasle, a najveći broj volontera ima između 20 i 30 godina, iako su kampovi otvoreni za volontere do 65 godina. Za roditelje koji su mladi duhom i koji žele da svoju decu od malih nogu upoznaju sa različitim zemljama i kulturama, postoje porodični kampovi”, kaže Jelena Ristić.

A odgovor na pitanje koje Mladim istraživačima postavlja većina roditelja – kakva je kontrola dece u kampovima, glasi: prilično stroga. U svakom tinejdž-kampu apsolutno su zabranjeni cigarete i alkohol, a o mladima brinu profesionalni kamp-lideri, koji su posebno obučeni da rade sa tinejdžerima. Dominirajući jezik u većini volonterskih kampova je engleski, a dužina boravka u kampu obično je dve do tri nedelje. Osim participacije koja iznosi 4.200 dinara, volonteri plaćaju samo troškove puta, a hrana i smeštaj u kampu su besplatni.

S obzirom na to da je vizni zid srušen, nije potreban ceo kofer dokumenata da bi mladi prešli granicu – potrebna je samo pisana dozvola roditelja da dete može da napusti Srbiju i boravi u kampu, dodaje naša sagovornica. Ona takođe ističe da je ove godine više od 300 volontera iz Evrope i sveta boravilo u nekom od 20 volonterskih kampova u našoj zemlji. Najveće interesovanje volontera bilo je za boravak u kampu na Obedskoj bari, gde su oni radili na zaštiti ovog prirodnog dobra, a veliko interesovanje vlada i za umetnički kamp u Kosjeriću i zaštitu prirodnog dobra Zasavica, koji se nalazi blizu Sremske Mitrovice.

Izvor: Politika
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage