Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Uspeh studenata Zrenjaninskog fakulteta
Datum:
22.10.2010
Izvor:
Četvorica studenata tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ iz Zrenjanina postigli su veliki uspeh, osvojivši drugo mesto u kategoriji softver dizajna na međunarodnom studentskom takmičenju „Microsoft Imagine Coup“ u Poljskoj, održanog proteklog leta. Uspeh tih mladih ljudi je utoliko veći što je u konkurenciji bilo 68 zemalja. Tim povodom razgovarali smo sa jednim od studenata i idejnim tvorcem softvera Milanom Kojadinovićem.

Zlatibor Veljković, Vanja Zavišin, Goran Nikolić, Milan Kojadinović i njihov mentor Dejan Lacmanović su četiri i po meseca radili na posebnom softveru koji bi osobama sa invaliditetom trebalo da omogući lakšu komunikaciju, odnosno da im pomogne da lakše čitaju knjige i pretražuju internet. Na ideju za osmišljavanje ovakvog softvera došao je student treće godine Milan Kojadinović, koji je za naš radio rekao da je taj proizvod namenjen, pre svega, osobama koje ne mogu da govore, a u isto vreme ne mogu ni da koriste uređaje za komunikaciju kao što su mobilni telefoni i kompjuteri. Prema njegovim rečima, tri osnovne funkcije softvera su zamena za govor, slanje SMS poruka i četovanje preko interneta. On je kazao da je softver pre takmičenja predstavljen u Kliničkom centru Srbije, koji je dao svoje savetodavno mišljenje o izumu, ali i punu podršku, kaže Kojadinović. Prezentacija izuma je održana u Briselu, pred članovima Evropskog parlamenta i predstavnicima Majkrosofta za Evropu, a tim zrenjaninskih studenata je bila jedina ekipa iz zemalja van EU.

„Mi smo se ove godine takmičili na Microsoft imagin kupu gde je tema bila kako tehnologijom rešiti najteže probleme sveta, što se odnosilo na milenijumske ciljeve UN. Mi smo se odlučili za temu iz oblasti borbe protiv bolesti. Ideju sam dobio ja, gledajući jednu seriju u kojoj sam video postojanje tog problema i palo mi je na pamet kako na drugačiji način rešiti to i kako omogućiti i komunikaciju“, rekao je Kojadinović.

Kojadinović kaže i da je zainteresovanost za proizvod velika, interesuju se i osobe sa problemima, ali i oni koji žele da investiraju u proizvod, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. On je dodao i da će tim raditi na daljem usavršavanju softvera, jer im je u planu da on bude svima dostupan.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage