Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Škole spremne za popravne ispite
Datum:
11.08.2012
Izvor:
Popravni ispiti u beogradskim osnovnim i srednjim školama biće održani posle 20. avgusta. Pre polaganja škole su dužne da organizuju pripremnu nastavu za đake koji imaju jednu ili dve jedinice i to od sedam do 11 časova, u zavisnosti od godišnjeg fonda za određeni predmet. Kako ističu u Forumu srednjih stručnih škola Beograda na popravni, u proseku, ide od tri do pet učenika po odeljenju, a najviše jedinica je, kao po pravilu, iz prirodnih nauka.

- Mnogo veći broj srednjoškolaca izlazi na popravni ispit u avgustu, nego učenika osnovnih škola - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda. - Polaganje se obavlja pred komisijom od tri člana, od kojih su dva iz stručnog veća za određeni predmet, a treći je razredni starešina, čije je prisustvo obavezno.

Test iz matematike i stranog jezika polaže se usmeno i pismeno, a iz ostalih predmeta samo usmeno. Đaci koji padnu na popravnom imaju pravo žalbe i učenici to često čine. Razlozi koje navode za neuspeh su mnogobrojni od toga da im je smetala vrućina, da ih je otvaranje vrata dekoncentrisalo...

- Njihove žalbe se u većem broju slučajeva prihvataju i tada se organizuje ponovno polaganje popravnog ispita - objašnjava Antić. - Međutim, učenik drugi put polaže popravni ispit pred komisijom, koju čine profesori iz druge škole.

Tokom prošle godine Republičkoj prosvetnoj inspekciji je stiglo više od 200 žalbi na zaključene ocene u junu ili avgustu, a dešavalo se da učenici koji nisu položili popravni iz prve, pred drugom komisijom dobiju četvorke.


NAJVIŠE PADAJU IZ MATEMATIKE I FIZIKE

ZA đake je "matiš" i dalje bauk.

- Najviše ih izlazi na popravni iz matematike i fizike, oko deset odsto učenika - objašnjava Antić. - Slede hemija i strani jezici, dok je iz biologije, istorije, geografije i ostalih predmeta zanemarljiv broj učenika koji imaju negativnu ocenu. Prolaznost na popravnom ispitu je velika i malo je đaka koji ne uspeju da polože i upišu sledeći razred.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage