Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Jagodina: Fakultet pomaže siromašne studente
Datum:
20.06.2011
Izvor:
Pedagoški fakultet podeliće za narednu školsku godinu 45 stipendija u vrednosti od oko 3,5 miliona dinara. To je uobičajena mera, koja se sprovodi već deset godina. Reč je uglavnom o socijalno ugroženim studentima, ili onima koji rade na afirmaciji fakulteta.

- Na nesreću, imamo mnogo siromašnih studenata. Pomažemo, na primer, jednoj studentkinji kojoj je otac slep, a njih dvoje žive od penzije od 18.000 dinara. Imamo i slučajeve da studenti ne mogu da plate školarinu, pa im odobrimo umanjenje od od 30 do 70 odsto. Kriterijum je socijalna karta. Živimo i radimo kao porodica, te se trudimo da znamo sve probleme koji tište studente - kaže dekan, profesor Sretko Divljan.

Pedagoški fakultet ovu meru počeo je da sprovodi prema predlogu Dekanata Univerziteta u Kragujevcu. Međutim, jedini je fakultet koji trećini, od ukupnog broja upisanih, omogućava stipendiju.

To je nauk za sve u Srbiji. Ako imaju nameru da stvore dobru, lepu i pametnu zemlju, školovanje bi trebalo da bude besplatno. Došli smo do toga da onaj ko ima izuzetnu inteligenciju i pamet ne može da studira. Mi smo učitelji i idemo u susret budućnosti. Ako to ne bismo radili, bili bismo profiteri koji žele da zarade i ništa više - kaže Divljan.

Na ovom fakultetu biće upisano 170 studenata, i to 100 za smer učitelja i 70 domskih vaspitača. Novina na fakultetu je početak usavršavanja studenata za predmetnu nastavu. Završetkom izgradnje zgrade srednje škole „Nikola Tesla“, ta škola će se posle 16 godina iseliti iz prostorija Pedagoškog fakulteta. Rok je 1. januar sledeće godine.

Fakultet će na taj način duplirati sadašnji prostor, što će omogućiti normalno obavljanje nastave i predavanja. Fiskulturna sala fakulteta, dimenzija košarkaškog igrališta, prostorno je najveća u Jagodini, kreči se i uređuje posle 40 godina. Lokalna samouprava je obezbedila više od milion dinara za rekonstrukciju sale i nabavku rekvizita.

Izvor: Novosti
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage