Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Kako do stipendije u Nemačkoj?
Datum:
22.09.2012
Izvor:
Većinu studenata u Nemačkoj finansiraju roditelji. Dosta njih i radi i ide na fakultet. Ali samo tri odsto prima stipendije. Razlog je možda to što traženje stipendije uopšte nije jednostavno.

Student u Nemačkoj prosečno potroši oko 800 evra svakog meseca. Novac odlazi na kiriju i telefon, zdravstveno osiguranje i odeću. Istovremeno, većini studenata u Nemačkoj novac daju roditelji. Stipendije prima samo mali broj studenata. To mora da se promeni, smatra 27-godišnja Mira Majer. Ona je osnivač i upravnik internet platforme MyStipendium.de, koju je nagradilo Udruženje fondacija za nemačku privredu. „MyStipendium.de“ je, kako kažu, „sa preko 1200 ponuđenih stipendija prvi jasan i u isto vreme najveći pregled stipendija u Nemačkoj.

Gospođo Majer, samo tri odsto studenata u Nemačkoj prima stipendiju. Da li zaista ima malo davalaca stipendija u Nemačkoj?

Mira Majer: Ne, postoji čitav niz ponuđača. Postoje i istraživanja po kojima neke fondacije ne uspevaju da potroše sva sredstva. To se slaže sa mojim iskustvima. Razgovarala sam sa fondacijama koje ne mogu da iskoriste budžet jer nema dovoljno polaznika, ili makar nema onih koji zadovoljavaju uslove. I istovremeno vidim da tema stipendija dobija sve veći značaj u Nemačkoj. Početak dodele nemačke stipendije za letnji semestar 2011, pokazao je da i političari pridaju sve više pažnje toj temi.

I vi ste nedavno doktorirali, uz primanje stipendije. Kako ste našli pravu stipendiju za vas?

Želela sam stipendiju koja ne služi samo za promociju talenata. Tako sam saznala da postoje manje fondacije koje pomažu studentima i doktorantima. Probijala sam se nedeljama kroz portale različitih ponuđača da bih pronašla stipendije koje odgovaraju mojoj radnoj biografiji. Takvih je bilo još manje. Tako sam našla svoju stipendiju. Tako je i rođena ideja MyStipendium.de: Pomislila sam da pretragu možemo da skratimo.

Ali i na vašoj platformi postoji ukupno 1200 ponuda. Zar i to nije traženje igle u plastu sena?

Mi smo zaista najšira baza podataka sa 1200 mogućnosti. Istovremeno, mi smo prvi u Nemačkoj razvili algoritam za traženje podudarnosti. Profil naših korisnika ima 34 stavke. To su i kriterijumi izbora fondacija. Napravlil smo bazu gde su sve ponude klasifikovane po tih 34 kriterijuma. Podaci korisnika se automatski upoređuju sa profilima stipendija, tako da su vidljive samo stipendije koje se zaista uklapaju u profil korisnika. To je prosečno oko 15 ponuda.

Mnoge stipendije su pre svega namenjene studentima sa jako dobrim uspehom. Da li samo odlikaši imaju šanse da dobiju stipendiju?

Naravno da su dobre ocene prednost. Ali to ne znači da postoje samo stipendije za jako dobre studente. Postoji i veliki broj fondacija kojima su važne druge stvari. Na primer, koliko je kandidat društveno angažovan, da li je finansijski ugrožen, da li ima strano poreklo. Neke fondacije žele da pomognu ženama koje se bave prirodnim ili tehničkim naukama. A postoje i fondacije kojima je važno da je kandidat rođen na istom mestu kao i osnivač. Postoji toliko različitih ponuda, da dobre ocene nisu nužne.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage