Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Univerzitet u Beogradu proslavio 202 godine postojanja
Datum:
14.09.2010
Izvor:
Svečanom akademijom u Rektoratu i dodelom nagrada studentima generacije, Univerzitet u Beogradu juče je proslavio 202 godine postojanja. Rektor tog univerziteta Branko Kovačević je istakao da istorija moderne srpske države počinje sa Beogradskim univerzitetom i da je ova visokoškolska institucija, pored SANU, školstva, srpske vojske i crkve, oslonac države.

- Prošli smo tešku godini i bez obzira na skroman budžet, koji nije bio razvojni, već za preživljavanje, uspeli smo da neke stvari dovedemo u red. Doneli smo izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, koje su veoma važne da bismo završili reformu, a država je počela da finansira master studije. Usvojena je strategija naučnoistraživačkog rada, zakoni o SANU, o inovacijama i naučnoistraživačkom radu - rekao je Kovačević.

On je dodao da naredne godine predstoji izrada strategije visokog obrazovanja i da je potrebno doneti nacionalni okvir kvalifikacija, omogućiti celoživotno učenje i jake doktorske studije orijentisane ka naučno-istraživačkom radu. Kovačević je istakao da je potrebno napraviti i katalog nastavnika u Srbiji, jer „svi treba da znaju gde se nalaze njihove radne knjižice i čime se oni bave“.

Božidar Đelić, ministar nauke i tehnološkog razvoja, podsetio je da polovina od ukupnog broja istraživača u Srbiji, tačnije njih 4.538, dolazi sa Beogradskog univerziteta i da su autori sa BU prošle godine objavili više od 1.800 naučnih radova u časopisima sa SCI liste.

Ministar prosvete Žarko Obradović pozvao je profesore i studente da tokom ove školske godine zajedno rade na poboljšanju kvaliteta visokog obrazovanja u Srbiji.

Povodom Dana Univerziteta u Beogradu najboljim studentima za školsku 2008-2009. godinu uručene su novčane nagrade i povelje. Priznanja „Student generacije“ su uručena po jednom studentu sa svakog fakulteta, koji je diplomirao u roku u toku prethodne školske godine, sa najvišom prosečnom ocenom. 

Izvor: Danas
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage