Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Fizičar iz Niša sprema doktorat na Stenfordu
Datum:
09.07.2011
Izvor:
Nišlija Đorđe Radičević (22) diplomirao je fiziku sa najvišom ocenom na prestižnom američkom univerzitetu Prinston, drugom po rangu u SAD. Ovaj mladić, koji je završio nišku gimnaziju „Svetozar Marković“ sada se sprema za doktorske studije na Stenfordu, jednom od pet najboljih američkih univerziteta.

Radičeviću je stigla stipendija američke Nacionalne fondacije za nauku koja će pokriti tri godine doktorskih studija na Stenfordu. - Za fiziku sam se interesovao još u osnovnoj školi i još tada sam znao čime ću se baviti. U gimnaziji sam išao na razna takičenja, ali najveći uspeh iz tog perioda je srebrna medalja na Olimpijadi fizičara u Singapuru. Tada sam shvatio da bi bilo lepo da odem na studije van zemlje, što sam kasnije i učinio. Prinston pruža onome ko želi da uči ono najbolje, ukoliko si dobar student i vredan, onda dobijaš stipendiju i rasteretiš i sebe i porodicu - objašnjava Đorđe.

Za četiri godine studiranja u Americi ima samo reči hvale i kaže da je morao da se navikne na potpuno drugačiji način života.

- Prinston je malo mesto blizu Njujorka. Svi koji dođu da studiraju sve što im je potrebno imaju u okviru univerziteta. Studenti sami biraju predmete koji ih interesuju i svako uzima po pet predmeta za semestar. Ocenjivanje je krajnje jednostavno, dobijamo ocene na osnovu seminarskih radova, domaćih zadataka i pismenog ispita. Iz većine predmeta imamo nedeljni domaći za koji je potrebno po 15 sati učenja - kaže mladi Nišlija i navodi da je spreman za doktorske studije na Stenfordu i da se nada da će trajati četiri ili pet godina.

- Voleo bih da se posle doktorskih studija u Americi vratim u svoju zemlju i da radim posao u struci, ali ko zna šta će biti. Ukoliko za pet godina odlučim da se vratim u Srbiju, mogao bih da radim kao istraživač u Institutu za fiziku u Beogradu ili kao profesor na Fizičkom fakultetu - kaže Đorđe Radičević.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage