Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Samo ispit do diplome
Datum:
09.08.2010
Izvor:

Na Univerzitetu u Beogradu ima 12.354 studenta kojima je istekao apsolventski staž, pokazuje poslednja analiza Rektorata UB.

Posle usvajanja izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, njima, a i ostalima koji studiraju po starim programima je produžen rok za diplomiranje do kraja školske 2013/2014. godine. Posle ovog roka oni neće izgubiti pravo na studije, već morati da se prebace na bolonjski sistem školovanja.

Od ovog broja, 2.726 je studenata kojima je do završetka studija ostalo do tri nepoložena ispita, što čini 22 odsto ukupnog broja “večitih” studenata. Sa tri ispita ostalo je 1.191 akademac, sa dva 813, dok je 722 studenta koje od diplome deli samo jedan ispit. Prosečna ocena ovih studenata je 7,48.

Najviše “doživotnih” studenata ima Pravni fakultet, gde je pred kraj studija posustalo 4.845, sledi Fakultet organizacionih nauka sa 1.338, Poljoprivredni sa 1.309... Najmanje akademaca iz ove kategorije je na Fakultetu bezbednosti. Na Pravnom fakultetu je i najviše studenata kojima nedostaje jedan ispit do sticanja zvanja diplomiranog pravnika - 189.

Najbolju prosečnu ocenu među studentima kojima je istekao apsolventski staž imaju akademci sa Matematičkog fakulteta - 7,93, Geografskog - 7,84, Medicinskog - 7,83, Fakultet veterinarske medicine - 7,58, Fakultet organizacionih nauka - 7,66.

Iako je postojala inicijativa Univerziteta u Beogradu da se ovim studentima omogući da završe studije, do realizacije ideje nije došlo. Predlog je bio da se za njih predavanja organizuju vikendom. Pošto je reč o akademcima koji su, uglavnom, odustali od studija u vreme ratnih dešavanja devedestih godina. Mnogi su se i zaposlili i godinama nisu imali veze sa fakultetom. Većina fakulteta, iako želi da pomogne ovim studentima, nije bila u mogućnosti da organizuje dodatnu nastavu zbog ograničenih prostornih kapaciteta. 

Izvor: Novosti

Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage