Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Matematika teža od srpskog
Datum:
26.06.2011
Izvor:
 Zadaci iz matematike bili su teži nego zadaci iz srpskog, slažu se učenici OŠ „Banović Strahinja“, a da njihova tvrdnja nije bez osnova svedoči i to što je najveći broj osmaka predao test tek nakon isteka dva sata, koliko je trajalo polaganje završnog ispita. 

Đaci su rešavali zadatke iz ispitne kombinacije broj tri, koju je pred početak testiranja izvukao ministar prosvete i nauke Žarko Obradović. On je istakao da je prekjučerašnji test iz srpskog polagalo 99 odsto osmaka, da su se učenici jedino žalili na vrućinu i da je prema prvim reakcijama test iz srpskog bio „primeren“. 

Učenici OŠ „Banović Strahinja“ sa kojima smo juče razgovarali različito ocenjuju težinu zadataka - nekima su muke zadali zadaci sa razlomcima, drugi kažu da su najkomplikovanije bile nejednačine. Navode da su veću tremu imali na završnom ispitu iz srpskog, kao i da im nije bilo neobično što su malu maturu polagali u dve velike prostorije. U ovoj školi na završni ispit je izašlo 80 osmaka, koji su bili raspoređeni u svečanoj sali i jednoj velikoj učionici. Prema rečima direktora škole Gorana Vilotijevića, na svakih deset učenika bio je po jedan dežurni nastavnik.

- Nije moglo da se prepisuje, ali mi to nismo ni planirali. Bilo je rigorozno, ali su dežurni nastavnici, koji nisu iz naše škole, bili dobri prema nama. Stalno su nas podsećali da rešenja podebljamo hemijskom olovkom - kaže za Danas Relja Basara, učenik OŠ „Banović Strahinja“.

Relja, koji za sebe kaže da je solidan učenik, planira da upiše Četvrtu gimnaziju i očekuje 13 poena iz matematike i 15 ili 16 iz srpskog. I dok su Relju najviše namučili razlomci, njegova drugarica Katarina Banković se požalila da je na testu moralo dosta da se računa i da je zbog toga moglo lako da se pogreši. Tvrdi da 25 odsto takozvanih nepoznatih zadataka nisu bili teški i da je reč o gradivu koje su učili u školi. Katarina je vukovac i konkurisaće za upis u Trinaestu gimnaziju ili Arhitektonsku školu. Za maturski ispit se sama pripremala.

- Očekujem da ću iz matematike osvojiti 15 poena, jer sam toliko zadataka uradila. Zaboravila sam neke formule. Mislim da ću iz srpskog imati 13 bodova, nije bilo teško, ali ni sama ne znam kako sam uspela da izgrešim. Volela bih da upišem srednju medicinsku, smer medicinska sestra-vaspitač ili Ugostiteljsko-turističku školu, ali gde ću konkurisati zavisi od broja poena koje budem imala - rekla nam je Milica.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće poznati već tokom vikenda, a prema odredbama konkursa najkasnije do 29. juna. Toga dana nezadovoljni kandidati mogu da se žale komisiji osnovne škole, a sutradan, 30. juna o prigovorima će odlučivati okružne upisne komisije. Konačni rezultati biće objavljeni 3. jula. 

Izvor: Danas
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage