Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Osvajaju medalje i čekaju stipendije
Datum:
08.03.2013
Izvor:
Milan Krstajić je osvojio zlatnu medalju za fiziku na tek završenom međunarodnom takmičenju u Bukureštu, tako što je, u eksperimentalnom delu, otkrivao takozvano skriveno strujno kolo u crnoj kutiji, dok je drugi zadatak predstavljalo ispitivanje poroznosti materijala.

Ovaj učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu planira da studira fiziku. Uobičajena životna putanja za mlade talente iz Matematičke gimnazije: medalja, stipendija, Kembridž. I Milan čeka stipendiju na Kembridžu u Velikoj Britaniji, gde je već primljen. Ako ostane bez stipendije, ostaće i bez Kembridža.  

– Ali neće to biti kraj sveta. Studiraću fiziku u Beogradu – kaže on uz osmeh.

Učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije Luka Bojović osvojio je bronzanu medalju iz fizike. I njega čeka slična sudbina poput Milanove. Stipendija i inostranstvo. Njih dvojica su deo tima matematičara i fizičara iz Srbije,koji su postigli još jedan veliki uspeh. U Bukureštu je srpski tim učenika osvojio jednu zlatnu, više srebrnih i bronzanih medalja i pohvala.

Učenica četvrtog razreda Prve kragujevačke gimnazije, iz odeljenja specijalizovanog za matematiku, fiziku i programiranje Ljubica Vujović, članica šestočlane ekipe Srbije, osvojila je bronzu iz fizike.

– Učestvovala sam prošle godine na učeničkoj konferenciji iz matematike „Juronet” u Sofiji, gde sam osvojila prvu nagradu – kaže Ljubica. Opet isto: primljena na Kembridž, čeka stipendiju.

–Takmičenje iz matematike i fizike, kojeje upravo održano u Bukureštu najprestižnije je od mnogih takmičenja koja organizuje Rumunija. Možda i najprestižnije svetsko posle međunarodnih olimpijada iz ovih predmeta. Ove godine je ekipa fizičara iz Srbije prvi put učestvovala, dok ekipa matematičara učestvuje već nekoliko godina. Zadovoljni smo postignutim rezultatima i sigurni smo da nam je ovo bilo korisno iskustvo za buduća takmičenja. Organizacija je bila odlična tako da smo se i u slobodno vreme sjajno zabavili – kažu Ilija i Luka, dok direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović kaže da su ova takmičenja u Bukureštu, najznačajnija regionalna takmičenja srednjoškolaca. Održavaju se već nekoliko godina i na njima učestvuju sve vodeće zemlje, uključujući Rusiju, Kinu i Sjedinjene Države.

– To je odlična priprema za Međunarodne olimpijade iz tih oblasti, koje se održavaju predstojećeg jula u Kolumbiji (matematika) i Danskoj (fizika). Učenicima Matematičke gimnazije je veoma korisno učestvovanje na takvim takmičenjima i mi se trudimo da im to omogućimo na svaki način. Od Ministarstva prosvete imamo pomoć za finansiranje učešća i priprema za Međunarodne olimpijade. Ministarstvo, takođe, na kraju godine nagrađuje sve osvajače medalja na Međunarodnim naučnim olimpijadama – kaže direktor Matematičke gimnazije, svestan da ni država nije u mogućnosti da uvek isprati sve ambicije te gimnazije, pa za ovo i slična takmičenja gimnazija obezbeđuje sopstvena sredstva.

Prema rečima Ognjanovića, najčešće je to novac od sponzora i donatora. Tako je put mladih fizičara omogućilo Društvo fizičara Srbije, uz pomoć Instituta za fiziku, a za troškove putovanja matematičara gimnazijaje izdvojila deo svojih skromnih sredstava, uz obećanje da će dobiti neke donacije.

-----------------------------------------------------------------

Za uspešne i pare iz budžeta

Za stipendiranje mladih istraživača učenika završnih razreda srednjih škola koji su osvojili jedno od prva tri mesta na međunarodnim olimpijadama znanja u oblasti matematike, fizike, informatike, astronomije, biologije i hemije, budžetom Ministarstva prosvete, nauke i tehnolog razvoja predviđeno je 13.856.858 dinara, navode u tom ministarstvu za „Politiku”, precizirajući da je finansijskim planom Ministarstva za međunarodna i republička takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola u ovoj godini predviđeno ukupno 25.341.000 dinara.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage