Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Podrška studentima na Kembridžu
Datum:
25.02.2011
Izvor:
Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković i predsednik PEKSIM fondacije Mihail Petreski potpisali su u Palati "Srbija" Protokol o saradnji u cilju podrške srpskim studentima na Univerzitetu Kembridž.

Protokol je potpisan između Fonda za mlade talente i PEKSIM fondacije, koji sarađuju od juna prošle godine, radi pomoći mladim i talentovanim učenicima i studentima da uče, rade i da im se taj rad isplati, rekla je Snežana Samardžić Marković.

"Ne radi se samo o stipendiranju i novčanoj pomoći. To je signal studentima i srednjoškolcima da ih neko prepoznaje, vidi i o njima brine", istakla je ministarka i dodala da je to i podržavanje jednog sistema vrednosti, koji je neophodan u Srbiji i koji omogućava svima da žive od svog rada.

Snežana Samardžić Marković je istakla da su mladi obaveza celog društva i da zato Ministarstvo ima ugovore sa velikim brojem kompanija i da je PEKSIM prva privatna fondacija sa kojom je potpisan Protokol o saradnji.

"Tokom prošle godine, PEKSIM fondacija je, u saradnji sa Kembridž fondom i Fondom za mlade talente, uložila oko 58.000 evra u stipendije za srpske studente na Kembridžu", rekao je predsednik PEKSIM fondacije Mihail Petreski.

Prema rečima Petreskog, prošle godine je kao rezultat saradnje ukupno 18 studenata iz Srbije upisalo taj prestižni univerzitet - šest na diplomskim, osam na master i četiri na doktorskim studijama.

Petreski je naveo i da je četvoro studenata iz Srbije dobilo ponudu da nastave studije na Kembridžu u 2011/2012. godini i dodao da očekuje da će se taj broj povećati do kraja upisnog roka.

"Studenti koji dobiju stipendije obavezni su da se, posle studija, vrate u zemlju i budu na raspolaganju državnoj administraciji, javnim preduzećima, obrazovnom i privatnom sektoru radi razvoja i osnaživanja evrointegracija", rekao je Petreski.

Potpisivanju je prisustvovao i direktor Fonda Univerziteta Kembridž Majkl O Salivan, koji sufinansira Peksim Kembridž stipendije, kao i predstavnici ambasade Velike Britanije, Britanskog saveta i bivši studenti sa Kembridža koji su se vratili u Srbiju.

Izvor: RTS
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage