Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Probni testovi iz matematike i srpskog imaće po 20 zadataka
Datum:
06.05.2011
Izvor:
Probni testovi iz srpskog i matematike, koji će biti održani 14. maja, nisu obavezni, ali iz Ministarstva prosvete i nauke preporučuju da se što više osmaka preliminarno testira sledeće subote, kako bi mogli da vide kako će izgledati zadaci kojih nema u zbirkama. Za oba testa predviđena su po dva sata, imaće 20 zadataka i učenici će ih rešavati u matičnim školama.

Oni koji sledećeg vikenda zbog ekskurzija, bolesti ili nekog drugog razloga ne budu mogli da prisustvuju testu, to će moći da učine nedelju dana kasnije, odnosno 21. maja. Završni ispiti iz ova dva predmeta biće održani 23. i 24. juna. Prvog dana će se polagati srpski, drugog matematika, a ispit će početi u 10 sati. Direktori beogradskih osnovnih škola, sa kojima smo kontaktirali, kažu da probne testove još nisu dobili i da im iz Ministarstva prosvete nisu stigle detaljnije informacije o održavanju ovog testa.

- Još nismo dobili nikakve informacije od Ministarstva prosvete, a očekujemo da ćemo probne testove dobiti u narednim danima - kaže Milan Bajić, direktor Osnovne škole “Josif Pančić” u Beogradu.

Ovo je potvrdila i Vesna Vučićević, direktorka Osnovne škole “Radojka Lakić” iz Beograda. Ona je još dodala da maturanti s nestrpljenjem očekuju probni test.
U Ministarstvu prosvete i nauke kažu da će testovi stići u škole od 6. do 10. maja i da će svi zadaci biti nepoznati.

- Nijedan od ovih zadataka neće biti ponovljen na testu u junu. Polaganje probnog testa je važno, jer će maturanti na ovaj način proći kroz proceduru samog polaganja i videće kako će izgledati forma nepoznatih zadataka. Ovo će pomoći nastavnicima da vide koje oblasti su deca slabije savladala - kažu u ministarstvu.

Zadaci na testovima iz matematike i srpskog biće izabrani iz osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa iz zbirki, a koje su maturantima dostupne od februara. Osmaci će rešavati tačno polovinu i jednih i drugih zadataka na probnom i završnom testu, a koje će takođe dobiti iz zbirki. U četvrtini zadataka biće izmenjeni brojevi ili redosled u ponuđenim odgovorima, a četvrtina će biti potpuno nepoznata. To ne znači da će u tih nekoliko zadataka biti nešto što nije rađeno tokom osmogodišnjeg školovanja, već takvi zadaci nisu u zbirkama.

Nastavnici i đaci složni su u oceni da su ovogodišnji zadaci iz matematike i srpskog znatno lakši od prošlogodišnjih po kojima su vežbali do izlaska novih zbirki. Želimir Popov, pomoćnik ministra prosvete, rekao je da ove godine nijedan maturant neće moći da padne ispit, jer je dužnost osmaka da se samo pojavi na završnom ispitu. Na završnom ispitu učenik će maksimalno moći da osvoji 40 poena, a najviše 60 može da osvoji na osnovu postignutih rezultata tokom osmogodišnjeg školovanja.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
 • 18.06.2012.
  ovo je nedopustivo jer deca osmaci jako stresaju za ispite..Ja mislim da su oni jos deca da znaju koju ce skolu da upisu.Mislim da je bolje da se ide 9 i 10 razred pa onda opredeljenje sta dalje.Trebala bi reforma skolstva.
 • Pošalji prijatelju
 • Del.icio.us
 • Digg
 • My Web
 • Facebook
 • MySpace
 • Newsvine
 • Google

Učitavanje ...
LoadingImage