Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Kampovi znanja i profita
Datum:
12.07.2011
Izvor:
Besparica će ove godine sprečiti mnoge porodice da odu na letovanje, ali će se, kod većine, naći neki dinar da bar dete otputuje iz grada. A ako već ide samo - mnogi se odlučuju za letnje kampove, gde će uz odmor ponešto i da nauči. Teniski, fudbalski, košarkaški i kampovi za strane jezike samo su deo ponude koja im je na raspolaganju.

Malobrojni su kampovi u kojima mogu da borave besplatno, a cene tamo gde organizatori očekuju profit su i preko 500 evra za nedelju dana. Problem je, međutim, što niko ne vodi strogu brigu ko sve organizuje ovakve letnje zanimacije i šta deca na njima uče. U ministarstvima prosvete i omladine i sporta rečeno nam je da ne vode evidenciju o dečjim kampovima.

- Nema tu nikakvih licenci, ni sertifikata. Može da ih priređuje bilo koja registrovana organizacija - kaže za „Novosti“ Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice „Petnica“ kraj Valjeva. - Mnogi kampovi su jako dobri, pokrenuli su ih entizujasti i stručnjaci, ali ima i drugačijih. Predlagali smo Ministarstvu sporta i omladine da naprave jedinstven registar, kakav postoji u drugim zemljama. Tako bi se znalo ko su sve organizatori i, ako ne ispune obećano, Ministarstvo bi moglo da ih bar negativnom preporukom sankcioniše.

Najveći problem su, smatra, škole u prirodi koje organizuju osnovne škole. Odnos cene i kvaliteta je, kaže naš sagovornik, često nerealan. Deci se uzimaju velike pare i te škole im se predstavljaju kao jako važne.

Zato bi roditelji morali da paze i dobro se raspitaju kada odluče da svoje devojčice i dečake pošalju na odmor.

I dok su neki sumnjivog programa, smeštaja i renomea organizatora, u „Petnici“ imaju tri decenije iskustva u organizovanju letnjih kampova.

- Godišnje kroz naših 30 seminara iz svih nauka prođe oko 2.500 dece. U međuvremenu se dobar glas proširio i izvan Srbije, pa nam je gotovo petina polaznika iz inostranstva. Imamo kurseve i na engleskom - ponosan je Vigor Majić. - Nije za dolazak u „Petnicu“ nužno da neko ima sve petice i bude najbolji učenik. Značajnije je da ima želju da se bavi naukom i da je spreman da izrađuje sopstveni naučni projekat.

Dve nedelje boravka u ovoj istraživačkoj stanici decu košta između 8.000 i 10.000 dinara, a ostatak sredstava dotiran je iz drugih izvora.

Najskuplji su kampovi za mlade sportiste, koji uglavnom koštaju od 300 do 500 evra, pa i više. Što je elitniji klub koji ih organizuje, to je viša cena.

Ukoliko žele da uče jahanje, engleski, i još borave na salašu, osnovci mogu da idu u kampove na ergelu Kelebija i na salaš Radanovac, gde je cena 200 evra za nedelju dana.

- Ove kampove organizujemo godinama i broj dece je veoma ograničen, pa postoje i liste čekanja - kaže Biljana Serpak, direktorka „Edukotima“. - Na Kelebiji je akcenat na engleskom jeziku, a pored toga mogu i da jašu, voze se kočijama... A u Radanovcu im je na raspolaganju mnogo aktivnosti. Salaš je veoma lep i služi samo toj svrsi, nije klasičan ugostiteljski objekat.


ŠKOLA PRIJATELjSTVA

Organizacija „Naša Srbija“ već 11 godina priređuje letnja druženja na Tari, koja poseti 600 mališana godišnje. Seminari su različiti, a boravak za svu decu besplatan.

- Preporuke dobijamo od škola, a svakog leta borave i deca o kojima inače brinemo - kaže Sanja Savić iz „Naše Srbije“. - Jedan seminar ovog leta okupiće decu osam nacionalnosti, koja žive u Srbiji, a cilj je propagiranje multietničnosti. Drugi je namenjen srpskoj deci iz osam zemalja regiona. Treću grupu činiće deca poginulih, kidnapovanih i nestalih, kao i deca iz srpskih enklava na KiM, o kojima stalno brinemo.


MATEMATIČARI

Mladi matematičari će zadatke ovog leta rešavati u „Mitrovcu“ na Tari. Ovaj i objekti na Goču i Rudniku u vlasništvu su Centra dečjih letovališta. Prema rečima direktorke Nede Novaković, smeštaj košta od 10.700 do 14.200 dinara, a tokom celog leta odmarališta su puna dece koja pohađaju različite programe.

Izvor: Novosti
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage