Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Užice uskoro postaje univerzitetski grad
Datum:
20.01.2011
Izvor:
Užice će oktobra 2012. dobiti integrisani univerzitet. To smelo tvrdi, iako još uvek nema zvaničnu saglasnost Vlade Srbije, gradonačelnik Jovan Marković, najavljujući da će do tada, pored postojećeg Učiteljskog, ovde zaživeti još dva fakulteta: jedan je za pozorišnu režiju, u čijem osnivanju će pomoći i Emir Kusturica, a drugi će biti iz sfere prirodnih nauka. Planeri ovog projekta ističu da će problem sedišta univerziteta uskoro biti rešen otkupom kasarne, ali za sada nemaju odgovor - ko će držati nastavu visokoškolcima.

- Da bi se osnovao univerzitet potrebna su minimum tri fakulteta u isto toliko obrazovnih polja. Postojanjem Učiteljskog fakulteta već imamo pokrivenu oblast društvenih nauka. Oformili smo tim sačinjen od predstavnika lokalne samouprave i profesora, koji radi na osnivanju još dva fakulteta. Jedan će biti iz domena umetnosti i sada je izvesno da će to biti pozorišna režija iza koje će stajati Emir Kusturica, a drugi iz sfere prirodnih nauka, verovatno matematika, fizika ili zaštita životne sredine - kaže gradonačelnik Jovan Marković.

Sedište univerziteta trebalo bi da bude kasarna „Četvrti puk” u naselju Krčagovo. Ovaj kompleks, površine 26 hektara, koji ima 17.000 kvadrata izgrađenog prostora, grad planira da otkupi od Ministarstva odbrane, odnosno da tu imovinu zameni za stanove Vojsci.

- Ideja je da u tom prostoru organizujemo kampus, studentski grad u kome će se pored kabineta nalaziti dom sa smeštajem, menza, sportski tereni. U saradnji sa ministarstvima prosvete i nauke i tehnologije, radimo na tome da novac za ovaj projekat dobijemo iz evropskog fonda „Tempus 3“ kome ćemo uskoro podneti kandidaturu - objašnjava Marković.

Razvoj Užica, kao centra visokoškolskog obrazovanja, dodaje gradonačelnik, neće stati osnivanjem univerziteta. U planovima je da u se dogledno vreme otvore poljoprivredni i mašinski, a možda i još neki fakultet čijih diplomaca treba ovdašnjoj privredi.

Uprkos ambicioznim planovima, mnoga pitanja u vezi sa funkcionisanjem univerziteta ostaju otvorena. Pre svega nepoznanica je ko će predavati studentima. Učiteljski fakultet ima svoj nastavni kadar od skoro 30 doktora nauka, za predavače režije postaraće se Kusturica, ali nema odgovora ko će držati nastavu „prirodnjacima“. Kao u jednu od opcija lokalna vlast se uzda u Višu poslovno-tehničku školu koja među predavačima ima 18 doktora nauka. Takođe, nema alternative finansiranju projekta ukoliko Užice ne dobije novac iz evropskog fonda.

- Kontraproduktivno je da se priča o nečemu što je još uvek neizvesna opcija, kada Vlada još uvek nije dala zvaničan pristanak za otvaranje univerziteta i kada se još uvek i ne znaju departmani - kaže sagovornik „Blica“ iz redova ovdašnje profesorske struke.

Kada će i da li će Vlada Srbije uopšte dati pristanak za osnivanje užičkog univerziteta, niko sa sigurnošću ne može da kaže.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage