Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Proglašeni pobednici ovogodišnjeg programa "Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost"
Datum:
19.11.2010
Izvor:
Majlinda Aliu, novinarka kosovske RTK, osvojila je prvu nagradu u iznosu od 4.000 EUR, u okviru ovogodišnjeg programa „Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost”, za članak „Život u crnini: ratne udovice na Balkanu”. 

Drugo mesto i nagrada od 3.000 EUR pripala je makedonskoj novinarki Ružici Fotinovskoj za članak „Život na slobodi u senci zatvorskih rešetaka”, dok je treće mesto i nagrada od 1.000 EUR dodeljena kosovskom novinaru Jetonu Musliu za članak „Žitelji Kosova ignorišu lažne brakove sa strancima”. 

Novinar iz Srbije, Ivan Angelovski učestvovao je na ovogodišnjem konkursu sa temom: „Pedofilija pod zaštitom srpske države i crkve”. 

Internacionalni žiri u kom su učestvovali novinarka i književnica iz Hrvatske Slavenka Drakulić, Gerald Knaus, predsednik organizacije European Stability Initiative i Josef Kirchengast urednik austrijskog lista „Der Standard”, proglasio je pobednike na svečanoj ceremoniji u Beču.

Članovi žirija pohvalili su visok kvalitet izveštavanja sva tri dobitnika, uz napomenu da članci otkrivaju nove, do sada malo poznate fenomene balkanskih društava, kao i da pokreću javne debate o važnim socijalnim pitanjima. 

Ove godine, novinari su pozvani da pišu o temi tabua, kao i da istraže načine na koje oni menjaju društveni milje.

Svečanoj ceremoniji i dodeli nagrada, koju je organizovala ERSTE Fondacija u Beču, prisustvovalo je osam novinara, učesnika ovogodišnjeg programa. Oni su, na ovogodišnjem završnom seminaru, izabrani među 149 prijavljenih novinara iz 9 balkanskih zemalja. 

Program „Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost", koji su pokrenule fondacije Robert Bosch i ERSTE, u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), pruža finansijsku i profesionalnu podršku novinarima, podstičući regionalnu saradnju i objektivno izveštavanje o kompleksnim pitanjima tranzicije koja su ključna kako za region, tako i za Evropsku uniju. 

Izvor: UNS
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage