Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Mladi naučnici obeležili 2012. godinu
Datum:
03.01.2013
Izvor:
Mladi naučnici Srbije, obeležili su godinu za nama. Fizičari, matematičari, hemičari, biolozi i astrofizičari na međunarodnim olimpijadama osvojili su 27 odličja. Jednu zlatnu, šest srebrnih i 20 bronzanih medalja. Na prestižnim međunarodnim turnirima osvojili su barem još toliko.

Najbolji mladi matematičar u svetu Teodor fon Burg. Sa šest olimpijskih medalja drži rekord, koji će, kažu profesori, dugo ostati nedostižan. Sada je na studijama na Oksfordu.

"Moja želja je da se vratim u Srbiju. Ono što se nadam je da ću imati uslove, ali matematičari nisu mnogo zahtevni, pa verujem da to neće biti problem", navodi Teodor fon Burg.

Najbolji mladi naučnici pripreme imaju u gimnazijama u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu , Nišu i Loznici. Posle se usavršavaju u inostranstvu. Pre svega na Kembridžu i Oksfordu. Među njima je i Nevena Nikolić, okićena bronzom na prvoj matematičkoj olimpijadi za devojke u Kembridžu.

"To je bilo samo jedno od takmičenja i značilo mi je mnogo za prijavljivanje za univerzitete, jer oni to mnogo cene i to je jedan od pluseva prilikom upisa", rekla je Nevena Nikolić, student Triniti koledža.

Odličja su dobili i studenti FON-a. Najmlađi tim na evropskom takmičenju iz poslovnih studija, rešavao je problem zbrinjavanja više od 50 miliona ljudi u svetu, koji žive na granici siromaštva.

"Smatram da smo izborili pobedu zato što smo imali originalno rešenje, dosta razrađeno, rešenje koje je izdrživo i koje je isplativo", navodi Marija Ivanović studentkinja FON-a.

Izumitelji solarnog punjača za mobilne - strouberi tri, posle nagrade u Briselu, granaju svoj izum po Srbiji dok njihove kolege sa Mašinskog fakulteta pokazuju svoj bolid na festivalima. Akademija podržava mlade talente a pažnja ukazana u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, kažu, prija.

"Svakako da nam ukazana pažnja znači, pokazuje nam da ima neke budućnosti u nauci i da treba da se opredelimo za to", mišljenje je Milana Krstajića dobitnika srebrne medalje u oblasti fizike.

Školovanje na prestižnim svetskim univerzitetima nastavlja 427 studenata, a za svakog od njih Fond za mlade talente izdvaja stipendiju od 795 hiljada dinara za godinu. U ovom trenutku Srbija za visoko obrazovanje odvaja 0,9 a za nauku 0,23 odsto bruto nacionalnog dohotka, dok na primer, Nemačka za obrazovanje izdvaja sedam, a za nauku tri odsto.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage