Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Besplatni udžbenici svim beogradskim osnovcima
Datum:
24.03.2011
Izvor:
Svi učenici prvog, drugog i trećeg razreda u Srbiji dobiće pre 1. septembra komplete besplatnih udžbenika, a na besplatne školske knjige u narednoj školskoj godini moći će da računaju i ostali beogradski osnovci, rečeno je juče na debati „Smetaju li nekome besplatni udžbenici“, u organizaciji Centra za demokratiju. 

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je najavio da će grad obezbediti besplatne udžbenike za svih 120.000 učenika osnovnih škola u Beogradu i da je za tu namenu u budžetu izdvojeno 100 miliona dinara. Đilas je rekao da će ostatak potrebnog novca Grad obezbediti tako što će tražiti dozvolu Ministarstva finansija za uzimanje kredita.

Ocenjujući dosadašnje rezultate projekta, ministar prosvete Žarko Obradović je rekao da je u protekle dve godine 147.921 učenik dobio besplatne komplete udžbenika od države. Kako je dodao, nastavnici su dobili mogućnost da biraju najkvalitetnije udžbenike, smanjena je težina školske torbe, a Srbija je pokazala da je socijalno odgovorna država.

Profesor Filozofskog fakulteta u penziji Ivan Ivić je naveo da bi besplatne udžbenike trebalo da dobiju samo jasno definisane kategorije siromašnih porodica, što bi omogućilo da deci iz tih porodica budu obezbeđene knjige za sve razrede. Ivić je kritikovao rešenje po kojem su učenici obavezni da vrate udžbenike na kraju školske godine, čime je, kako je naveo, „đacima onemogućeno da aktivno rade na knjizi“. On je dodao da razdvajanje udžbenika na radne i neradne neće uticati na poboljšanje kvaliteta školskih knjiga.

Angelina Radulović, iz udruženja „Roditelj“ je navela da „većina roditelja već ima problem što moraju svoju decu godinu dana da uče i pritiskaju da ne pišu po udžbenicima“.

Izvor: Danas
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage