Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Većina stipendista se vrati u Srbiju
Datum:
25.08.2011
Izvor:
Svoj boravak u Beogradu Angela Merkel započela je razgovorom sa RužicomĐinđić, predsednicom Fonda „Dr Zoran Đinđić” i njegovim stipendistima.

Kakav utisak je na vas ostavila Angela Merkel?

Njena poseta je počast onome što fond radi i počast Zoranu Đinđiću koji je najzaslužniji za promovisanje evropske budućnosti Srbije.Kancelarka Merkel je vrlo direktna osoba i prijateljski naklonjena nama.

Koji od saveta koje je dala stipendistima fonda smatrate najvažnijim?

Kancelarka Angela Merkel ih je ohrabrila da prenesu iskustva koja su stekli tokom svog boravka u Nemačkoj i da u svakodnevnom životu i na poslu promovišu evropske vrednosti i budu hrabri zagovornici ideja napretka i budućnosti.

Koliko je do sada stipendista boravilo u Nemačkoj?

Od 2004. godine na praksi u Nemačkoj bilo je 200 stipendista iz Srbije. Program je 2007. godine proširen i na ostale zemljeregiona pa je i 140 stipendista iz susednih zemalja dobilo priliku da obavi praksu u nekoj od prestižnih nemačkih kompanija. Važan deo programa predstavlja baš ovo proširenje, jer naši stipendisti time ne stiču samo radno iskustvo u Evropskoj uniji nego se povezuju i sa svojim vršnjacima iz susednih zemalja i time na neposredan način doprinose dobrim odnosima u regionu.

Ima li stipendista koji su ostali da žive i rade u Nemačkoj?

Mali broj stipendista je ostao u Nemačkoj ili se nakon obavljanja prakse tamo vratio. Većina njih je na postdiplomskim studijama na poznatim nemačkim univerzitetima. Neki su međutim dobili ponude da se zaposle u kompanijama u kojima su bili na praksi, i danas tamo rade na projektima koji povezuju Nemačku i region. Preko 90 odsto stipendista se vratilo u Srbiju i ovde našlo dobro zaposlenje.

Da li nam možete navesti stipendiste koji su po vašem mišljenjunajuspešniji? Šta oni sada rade?

Teško je izdvojiti pojedine stipendiste. Među stipendistima iz prvih generacija danas ima onih koji su na odgovornim mestima u domaćim i stranim kompanijama u Srbiji, kao i u državnim institucijama. U Narodnoj banci Srbije je zaposleno troje stipendista; zamenica direktora VIP-a (Vojvodina investment promoušn) naša je stipendistkinja. Jedan stipendista je sa kompanijomkod koje je obavljao praksu osnovao preduzeće u Srbiji: „Kartografija Huber”. Naši stipendisti rade i u kompanijama poput Metroa, DM, Opela, Leonija... Svi oni primenjuju iskustva koja su stekli tokom prakse i njihovi sadašnji poslodavci to veoma cene.

Izvor: Politika
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage