Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Polaganje male mature
Datum:
24.06.2011
Izvor:
Rešavanjem testova iz maternjeg jezika osmaci počeli polaganje male mature. Ministar Žarko Obradović, u direktnom prenosu na RTS-u, izvukao kombinaciju broj 2 iz maternjeg jezika. Test iz matematike sutra.

Polaganje završnog ispita za oko 80.000 učenika osmog razreda u Srbiji, počelo je rešavanjem testa iz srpskog (maternjeg) jezika. Kombinaciju sa brojem 2 izvukao je ministar prosvete i nauke Žarko Obradović u direktnom prenosu na prvim programima RTS-a i Radio Beograda. Osmaci sutra polažu test iz matematike. 

Ministar je rekao da osmaci ne treba da brinu, jer mesta ima za sve i dodao je da ne treba da strahuju i paniče, već da budu koncentrisani.

Na testovima može da se ostvari najviše 40 bodova, po 20 bodova iz svakog predmeta, a uspeh od šestog do osmog razreda nosi maksimalno 60 poena.

Ukoliko prostorne mogućnosti dozvoljavaju, test treba da polažu svi đaci istovremeno, u jednoj prostoriji, u klupama će sedeti po jedan učenik, razmak između klupa treba da bude 1,2 metra, a na ispit se može poneti flašica sa vodom.

Na testu će biti 20 zadataka, deset poznatih iz zbirke za pripremu završnog ispita, pet delimično izmenjenih iz zbirke i pet potpuno nepoznatih zadataka.

Svi učenici koji budu izašli na malu maturu dobiće uverenje o završnom ispitu.

Ukinut prag znanja

Đaci koji zbog bolesti ne mogu da dođu na ispit, imaće naknadni termin za polaganje.

Ove godine je ukinut prag znanja, pa su svi koji izađu na ispit praktično položili, ali će za upis u željenu srednju školu veoma biti važan svaki poen, pošto se boduje uspeh u prethodnom školovanju (šestom, sedmom i osmom razredu), uspeh na takmičenjima, uspeh na prijemnom (za đake koji se upisuju u škole za talente) i rezultat ostvaren na završnom ispitu.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće poznati najkasnije do 29. juna, a tog i narednog dana mogu se podnositi prigovori nadležnim komisijama. Konačni rezultati biće objavljeni 3. jula.

Četvrtog i 5. jula predaju se liste od 20 želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima, a upis u prvom krugu završava se 13. i 14. jula.

Drugi ciklus upisa trajaće do 14. do 16. jula, a ove godine je za 80.000 osmaka predviđeno oko 86.000 mesta u više od 500 srednjih škola.

Izvor: RTS
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage