Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Cela stipendija ode na skupe školarine
Datum:
24.05.2011
Izvor:
Budućim doktorima nauka, koji od Ministarstva nauke i prosvete dobijaju stipendiju, sav novac odlazi na plaćanje visokih školarina, pa im gotovo ništa ne ostaje za dalje usavršavanje.

Žarko Obradović, ministar prosvete, obećao je stipendistima da će njegovo ministarstvo s dekanima fakulteta pokušati da reši taj problem.
 
Predrag Pecev (26) sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada stipendiju je dobio kao najbolji u oblasti elektronike i informacionih tehnologija. Kaže, cela stipendija će mu otići za plaćanje školarine, koja iznosi više od 150.000 dinara.
 
- Srećan sam što sam dobio stipendiju i ne želim da idem iz Srbije. Istina, ona je dovoljna samo za školarinu, ali pokušaću nekako da se snađem za sve ostalo - kaže Pecev.
 
Ove godine Ministarstvo nauke i prosvete dodelilo je 200 stipendija za doktorske studije, a Obradović je svečano uručio ugovore nekolicini najboljih. Ovom prilikom je izjavio da država, u nastojanju da izgradi modernu tržišnu privredu, treba da dovede do uspostavljanja lanca između obrazovanja, istraživanja i njihove primene.

- Pošto Srbija ima slabu ekonomiju i ne izdvaja dovoljno novca za obrazovanje, mladi stručnjaci odlaze u inostranstvo. To prvenstveno rade zbog boljih uslova u naučnoistraživačkom radu koje tamo imaju, ali i zbog rešavanja egzistencijalnih potreba - kaže Obradović.
 
On takođe precizira i da država kroz svoju politiku i nacionalne programe zato mora mnogo više novca da ulaže u obrazovanje.
 
Mladi istraživači zadovoljni su time što će u narednih godinu dana na njihov račun svakog meseca stizati 32.000 dinara. Kako kažu, to će im dati podsticaj da ostanu u zemlji i rade ovde na naučnoistraživačkim projektima.

Ministasrtvo nauke i prosvete dodelilo je i 17 stipendija najboljim srednjoškolcima završnih godina.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage