Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Finalisti "Laboratorije slavnih"
Datum:
17.03.2011
Izvor:
Posle nedavno održane audicije za takmičenje "Laboratorija slavnih", koje organizuju Britanski savet i Radio-televizija Srbije, izabrano je deset finalista koji će se krajem marta takmičiti za titulu najboljeg komunikatora nauke.

Među finalistima našli su se mladi naučnici, studenti i istraživači koji rade u oblasti prirodnih i tehničkih nauka iz cele Srbije: Prokuplja, Novog Sada, Zrenjanina, Beograda, Temerina, Niša, Bačinaca i Čuruga.

Svi oni će tokom narednog vikenda proći kroz trodnevni trening u oblasti komunikacije nauke na Zlatiboru. Trening će voditi Kventin Kuper, autor Bi-Bi-Sijevog naučnog programa "The Material World".

Nakon tog masterklasa, takmičari će dobiti mogućnost da se još jednom predstave pred stručnim žirijem i dokažu da su baš oni najbolji komunikatori nauke u našoj zemlji u okviru velikog nacionalnog finala "Laboratorije slavnih".

Pobednik nacionalnog takmičenja u Srbiji i ove godine će se kvalifikovati za međunarodno finale "Laboratorije slavnih" koje se tradicionalno održava u junu, u britanskom gradu Čeltnemu.

Šta je "Laboratorija slavnih"?

Takmičenje "Laboratorija slavnih" je namenjeno mladim ljudima od 18 do 35 godina, koji studiraju ili rade u oblasti prirodnih, tehničkih nauka ili matematike i imaju ideju kako da u samo tri minuta, na zabavan, jednostavan  i originalan način, objasne neki naučni koncept pred stručnim žirijem, publikom u studiju i TV kamerama.

Izlaganje treba da bude naučno zasnovano, ali i razumljivo za publiku koja se ne bavi naukom. U nekoliko jednostavnih reči, za uspešnu prezentaciju u "Laboratoriji slavnih" potrebni su kvalitetan sadržaj, jasno izlaganje i harizma takmičara.

Od 2007. godine, od kada se ovo takmičenje održava u Srbiji, finalisti "Laboratorije slavnih" aktivno su učestvovali na domaćim, evropskim i svetskim festivalima nauke, ostvarili uspešnu saradnju sa inostranim naučnim institutima, postali TV lica i afirmisali se kao mladi naučnici u različitim oblastima.

Naši takmičari su, takođe, ostvarivali zapažene uspehe na međunarodnom finalu "Fejm Leba" (Fame Lab) 2008. godine Tijana Prodanović, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, osvojila je drugo mesto, a naredne, 2009. godine, Mirko Đorđević, tada apsolvent molekularne biologije iz Beograda, osvojivši prvu nagradu, poneo je titulu najboljeg komunikatora nauke.

Izvor: RTS
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage