Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Otvoren Centar za stručno usavršavanje
Datum:
08.12.2010
Izvor:
Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević i ambasador Švajcarske u Srbiji Ervin Hofer danas su na Letnjikovcu otvorili Centar za stručno usavršavanje. Svojevrsna „kuća znanja“ osnovana je sa ciljem usavršavanja zaposlenih u obrazovanju, ali i ostalih koji imaju potrebu za sticanjem novih znanja.
Regionalni centri za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju uspostavljeni su kroz projekat Stručnog usavršavanja obrazovnog kadra, zahvaljujući memorandumu o razumevanju, potpisanom 24. jula 2003. godine između vlada Švajcarske – Agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Republike Srbije – Ministarstva prosvete.

Gradnja Centra za stručno usavršavanje počela je polovinom aprila ove godine. Vrednost radova je 17.300.000 dinara, od čega je Vlada Švajcarske obezbedila 10.000.000 dinara, a Grad Šabac preostalih 7.300.000 dinara. Kako je dogovoreno, inostrani partner će u opremanje Centra uložiti još pet miliona dinara i obezbediće njegovo funkcionisanje u naredne četiri godine, a od Centra se u budućnosti očekuje samostalno finansiranje, čak i prihodovanje od pruženih usluga.

Imajući u vidu da je na području Šapca zaposleno 1500 prosvetnih radnika, da su usluge Centra predviđene za potrebe tri okruga, a da je edukacija i usavršavanje zakonska obaveza, uloga Centra biće veoma važna. U isto vreme to znači i preuzimanje visokog stepena odgovornosti za kvalitet obrazovanja na ovom području, što je jedan od prvih zahteva decentralizacije.

Kako je istakao gradonačelnik Šapca Miloš Milošević, nema važnijeg zadatka za društvenu zajednicu od obrazovanja mladih.

- Veliko hvala narodu Švajcarske i njihovoj državi koja je odvojila novac da u Šapcu sagradi „školu za učitelje“. Prosvetnim radnicima je poveren najvažniji zadatak u društvu, a to je priprema mladih naraštaja da budu nosioci privrednog, kulturnog i političkog razvoja. Ovo je centar koji će im omogućiti da se dodatno obrazuju i usavrše kako bi decu usmerili na pravi put. To je jedan od uslova da Srbija sutra postane deo zajednice evropskih naroda, naglasio je gradonačelnik Šapca.
Švajcarski ambasador je današnji događaj okarakterisao kao završetak jednog i početak drugog velikog posla koji vodi u novo doba.

- Ovo je deveti i poslednji otvoren Centar za stručno usavršavanje u Srbiji, ali prvi koji je iz temelja sagrađen. Zahvalan sam gradonačelniku Šapca i Gradskoj upravi na uloženom trudu prilikom gradnje Centra. Ovo će biti mesto sastajanja nastavnika i predavača iz tri regiona i velika prilika za sve njih da budu upoznati sa savremenim tokovima u obrazovanju. Kroz ovu ustanovu biće moguće uticati na mlade generacije koje su budućnost ne samo grada Šapca već države uopšte, a oni će, siguran sam, imati poztivan uticaj na svoje roditelje, istakao je ambasador Švajcarske i napomenuo da budućnost Srbije posmatra kroz pobedu teniske reprezentacije u Dejvis kupu. Kako je rekao, francuska reprezentacija raspolaže pet puta većim budžetom od srpske ali ipak nije izborila pobedu. To je dokaz da se i sa malo sredstava može uraditi mnogo ako se poštuje kolektivni duh, radi timski i stremi ka cilju koji donosi boljitak za sve.

Ambasador Švajcarske u društvu gradonačelnika Šapca prošetao je pešačkom zonom, a zatim posetio Mačvanski Prnjavor, mesto gde se država Švajcarska pominje sa naročitim poštovanjem. Prnjavor, odlikovan Karađorđevom zvezdom, poznat je po negovanju duhovnosti i tradicije. Povlačeći se posle poraza u Cerskoj bici, austrougarska vojska zapalila je selo i streljala više od 700 civila, što je jedan od najmasovnijih zločina u Prvom svetskom ratu. O krvavim događajima svet je saznao zahvaljujući istraživanjima dr Arčibalda Rajsa, koji je svoju sudbinu neraskidivo vezao za Srbiju. Glavna ulica i zdravstvena ambulanta u Prnjavoru nose ime švajcarskog humaniste koji je na svoj zahtev sahranjen u Srbiji a srce preneto u spomen-kompleks na Kajmakčalanu.

O istorijatu Prnjavora i neraskidivoj vezi sa likom i delom dr Arčibalda Rajsa govorio je Predrag Srdanović, predsednik Saveta MZ Prnjavor.

Nakon kulturno-umetničkog programa i projekcije dokumentarnog filma o dr Arčibaldu Rajsu, ambasador Švajcarske posetio je crkvu u čijoj je porti 1922. godine podignuta spomen-kosturnica koju je narod prozvao Ćele kulom zapadne Srbije.

Izvor: Opština Šabac
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage