Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
U Kragujevcu 914 mesta za studente, a u Nišu 634
Datum:
01.09.2010
Izvor:
Studenti u Nišu i Kragujevcu od danas mogu da konkurišu za mesto u domu, a na raspolaganju im je 1.548 mesta, iako na ova dva univerziteta studira oko 38.000 studenata, a više od polovine njih dolazi iz drugih gradova. U niškim studentskim domovima ima 914 mesta, dok je u Kragujevcu na raspolaganju 634 mesta.

Brucoši će moći da predaju zahtev od danas do 15. septembra, u Nišu ih čeka 180 mesta u domovima, a u Kragujevcu 100. Stariji studenti predavaće zahteve od 15. septembra do 30. oktobra, a useljenje u domove počinje 1. decembra. Za smeštaj u domovima mogu da konkurišu samo budžetski studenti.

Studentski centar u Nišu raspisao je konkurs za prijem 914 studenata u tri studentska doma - kod Pravnog, Medicinskog i Elektronskog fakulteta. Sobe su trokrevetne, dvokrevetne ili jednokrevetne, imaju kupatilo, računare povezane na internet i telefon. Student Petar Ilić iz Jagodine tri godine stanuje u domu kod Pravnog fakulteta i zadovoljan je uslovima.

- Uspeo sam da izborim mesto u domu još kao brucoš i trudim se da dajem godinu za godinom, jer samo tako mogu da stanujem u domu. Mesečno za manje od 50 evra imam i smeštaj i hranu, što je jako dobro jer imam para za druge stvari. Moje kolege mesečno samo za iznajmljivanje stana daju najmanje po 70 evra - priča Bojan. Brucoš Ivan Popović iz Majdanpeka konkurisaće za mesto u domu, ali se ne nada mnogo da će dobiti krevet.

- Znam da ima malo mesta i da samo najbolje rangirani brucoši na prijemnom dobiju krevet. Našao sam stan sa trojicom drugova u Durlanu, svako će plaćati po 40 evra, plus troškovi za struju, na koju ćemo se grejati i telefon. Stan je u privatnoj kući i daleko je od Ekonomskog fakulteta, ali su u centru mnogo skuplji stanovi - priča Ivan.

Studenti starijih godina kažu da se nudi ogroman broj privatnih stanova.

- Nas trojica smo iznajmili dvosoban stan na Bulevaru Nemanjića za 150 evra. Troškovi u stanu su još 50 evra i, kad podelimo, svaki od nas plaća manje od 70 evra. To je manje nego da sam u stanu sa gazdama - priča student Bojan Pešić iz Leskovca.

Vranjanka Dragana Stošić svojoj ćerki je iznajmila dvosoban stan u blizini Medicinskog fakulteta jer će studirati medicinu.

- Samo zakup stana je 150 evra, tako da će deliti stanarinu i troškove sa drugaricom. Preko 100 evra ćemo davati za stan, struju, zajedničke troškove, telefon... Zimi će to biti više jer će se grejati na struju. Sa hranom i knjigama mesečno ćemo morati da joj dajemo najmanje 200 evra - kaže ona.

I u Nišu i u Kragujevcu žale se na manjak mesta u domovima.

- Samo najbolji brucoši mogu da izbore mesto i to oni koji su bili visoko rangirani na prijemnom ispitu i imaju odličan uspeh u srednjoj školi. Studenti starijih godina mogu da zadrže ili izbore mesto u domu samo ako daju godinu za godinom. Materijalno stanje porodice se boduje, ali nije presudno - kaže direktor Studentskog centra u Nišu Rade Rajković.

U Kragujevcu svake godine bez mesta u domu ostane najmanje 400 studenata, dok se 634 useli. Koliko su oštri kriterijumi za dobijanje mesta govori i podatak da prošle godine nije primljen brucoš sa Ekonomskog fakulteta koji je imao 99,13 od mogućih 100 bodova. Od 634 mesta u domovima, za brucoše je rezervisano 100, sedam kreveta je rezervisano za međunarodnu razmenu, 10 odsto je za osetljive društvene grupe, dok su ostala mesta za studente viših godina.

- Na kragujevačkom Univerzitetu studira 12.000 do 13.000 studenata, od kojih je oko 7.000 sa strane. Za studente koji studiraju, podatke o rezultatima uspeha popunjavaju službe na matičnom fakultetu, a na fakultetima se vrši i prijem zahteva i overa. Kragujevac i Niš su prvi, pre tri godine, uveli takozvani elektronski veb unos podataka, jer je kod fakulteta kompletna dokumentacija o uspehu studenata, zbog čega ne može da dođe do greške. Pored kompjuterskog praćenja, komisija na nivou Centra, proverava sve unesene podatke - kaže Mlađan Dimitrijević, direktor Studentskog centra "Vita Janić" u Kragujevcu. Prema njegovim rečima, nakon unosa podataka lista se rangira softverski, i u poslednje tri godine nisu imali nijednu primedbu.

Stevan Krnić iz Kikinde ove godine treba da upiše četvrtu godinu medicine, a u studentskom domu je od prve godine studija.

- Ovde sam od prvog dana i zadovoljan sam uslovima smeštaja. Kada sam bio brucoš, u dobijanju mesta u domu pomoglo mi je to što sam državni reprezentativac u boksu, ali je posle toga bio važan uspeh na fakultetu - kaže Krnić.

Prema rečima direktora Studentskog centra, sobe su dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne, i svaka ima kupatilo. U paviljonima postoje internet klubovi, biblioteka, restorani, poslastičarnica, a u dogovoru sa ostalim studentskim centrima i nakon konsultacija sa nadležnim ministarstvom obezbediće se i ishrana za samofinansirajuće studente po cenama koje će biti jedinstvene na nivou Srbije. Dimitrijević kaže da je zbog sistema kontrole i praćenja boravka studenata nemoguće prodati svoje mesto u domu.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage