Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Potpisani ugovori za dodelu 156 stipendija srednjoškolcima i studentima sa invaliditetom
Datum:
07.06.2011
Izvor:
Beogradski srednjoškolci i studenti sa invaliditetom potpisivali su danas u Sekretarijatu za obrazovanje ugovore za dodelu stipendija za 2011. godinu. Gradske stipendije u iznosu od 17.000 dinara mesečno su dobila 133 studenta, a prvi put grad će pomoći i 23 srednjoškolca sa invaliditetom. Oni će mesečno dobijati po 15.000 dinara. 

– Na ovogodišnji konkurs prijavila su se 34 srednjoškolca, od kojih su 23 dobila stipendije grada. Takođe je konkurisalo 187 studenata, dok su za 133 odobrene stipendije. Kriterijumi za dodelu stipendija podrazumevali su da studenti i srednjoškolci sa invaliditetom imaju prebivalište ili boravište na teritoriji grada Beograda, da su prvi put upisali određenu godinu studija ili da su prvi put apsolventi u školskoj 2010/2011. godini, kao i da poseduju lekarsku dokumentaciju o postojanju invalidnosti, izdatu od relevantne zdravstvene državne ustanove. Da bi dobili stipendiju, srednjoškolci sa invaliditetom morali su biti redovni učenici prve, druge, treće ili četvrte godine – rekao je Darko Božić, član Gradskog veća i predsednik Komisije za dodelu stipendija.

Zamenica gradskog sekretara za obrazovanje Dragica Moro istakla je da grad već osmu godinu pomaže talentovane srednjoškolce i studente u želji da ih podstakne i motiviše da tokom svog školovanja postignu još bolje rezultate.

– Program podrške studentima sa invaliditetom realizuje se od 2005. godine, kada je gradsku stipendiju, u iznosu od po 11.000 dinara mesečno, dobio 71 student. U poslednje dve godine taj iznos je zaista uvažavajući i iznosi 17.000 dinara za studente, odnosno 15.000 za srednjoškolce. Odlučili smo se da ove godine pomognemo i određeni broj učenika sa invaliditetom koji ulažu velike napore u savladavanju gradiva i tokom školovanja postižu dobre rezultate – istakla je Moro i podsetila da je pretprošle godine stipendije dobilo 140 studenata sa invaliditetom, a prošle 132.

Već drugu godinu zaredom među stipendistima je Miloš Stanković, student druge godine Fakulteta likovnih umetnosti, odsek vajarstvo. Iako su mu usled moždanog udara potpuno paralizovane desna ruka i noga, to ga ne sprečava da uspešno vaja, kleše, izliva kalupe...

–Zaista bih voleo da se po završetku studija svome gradu odužim jednom lepom skulpturom. Ovaj novac mi mnogo znači, jer živim sam i pokriva mi troškove komunalija, a ostane mi i za materijale za fakultet– kaže ovaj mladić.

Po svoj primerak ugovora o stipendiranju došao je i Filip Nikolić sa Fakulteta primenjenih umetnosti. Uprkos oštećenju sluha, Filip je već na trećoj godini sa prosečnom ocenom 9,06. Kako nam je objasnio, stipendiju grada iskoristiće za putovanja, a tom prilikom je pozvao svoje vršnjake da se ubuduće prijavljuju na ovakve konkurse grada.

Na korak od diplome je i Milijana Ristić, studentkinja četvrte godine Ekonomskog fakulteta.

– Bila sam u bolnici kada je bio raspisan konkurs za dodelu stipendija, tako da mi je drugarica pomogla da se prijavim. Bilo je teško doći do četvrte godine, jer sam zbog oštećenja vida do sada imala tri operacije. U nekoliko navrata sam se i pitala da li ću uopšte nastaviti dalje da studiram, ali sada nikako ne odustajem i ova pomoć mi mnogo znači – rekla nam je Milijana.

Izvor: Beoinfo
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage