Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Stipendisti: za nas će tek da se čuje
Datum:
04.01.2017
Izvor:

FONDACIJA za mlade talente Beograda svečano je nedavno uručila u Skupštini grada stipendije najboljim učenicima beogradskih srednjih škola. Njih 51 svojim trudom i radom dokazuju da će se za njihova imena čuti u budućnosti. Četvoro nadarenih, svako u svojoj profesiji, Teodora Baljak (17), Jana Vukićević (15), Vuk Radović (18) i Tara Dakić (15) bili su gosti “Novosti”.
Kako kažu gotovo uglas, stipendija će im promeniti život. Teodora će nastaviti da pobeđuje na sportskim igrama za osobe sa invaliditetom i više se posvetiti crtanju, Jana će odsvirati najlepše kompozicije sveta na novoj violini, Vuk će pogledati u zvezde sopstvenim teleskopom, a Tara će konačno imati priliku da odigra nekoliko teniskih turnira u Evropi.

Nijedno od njih nije verovalo da će proći na konkursu koji je raspisao grad, a sada predstavljaju prvu generaciju talenata. Ponosno i zasluženo, iako za sebe ne misle da su najbolji među najboljima.

* TEODORA BALjAK (17)

UMETNOST, UZ POBEDE U SPORTU

Rođena je ratne 1999. godine i, nažalost, tek posle dve godine doktori su joj konastatovali da ima stoprocentno oštećenje sluha. Međutim, to joj nije smetalo da razvija ostala čula, intelekt, a i da bude uspešan sportista.

Teodora Baljak (17) je bila prva na rang-listi među talentovanim srednjoškolcima koje je nagradio Grad Beograd. Zasluženo. Ova učenica trećeg razreda srednje škole “Stefan Dečanski”, navikla je da pobeđuje. Pre dve godine na sportskim igrama za osobe sa invaliditetom u Malmeu osvojila je dve medalje - zlatnu i bronzanu.

U školi je vukovac, a ima razvijen umetnički talenat - osvajala je nagrade na oktobarskom salonu za crtanje. Aktivna je na folkloru i u umetničkom plesu.

- Na sportskim igrama u Švedskoj, gde je učestvovalo oko 3.000 takmičara, medalje sam osvojila u plivanju. Ipak, nije to moj bazičan sport. Aktivna sam odbojkašica - uz pomoć majke Mirjane objašnjava Teodora.

Stipendiju grada planira da potroši na kupovinu sportske opreme. Međutim, iako joj sport ide od ruke, ona ne želi ni da se odrekne akademske karijere. Kako objašnjava, počela je da se sprema za fakultet.

* JANA VUKIĆEVIĆ (15)

MAŠTAM O KARNEGI HOLU

UKRALA sam samoj sebi detinjstvo, ali tako sam htela. Da bih bila ovo što sada jesam, odrekla sam se mnogo čega, ali ne mislim da je to propušten deo života. Ostvarujem ono što želim - bavim se onim što najviše volim. Ovako priča Jana Vukićević (15), koja godinama svira na pozajmljenoj violini. Bez nadoknade, instrument joj je po drugi put dao najbolji restaurator Miodrag Bojić. Zahvaljujući novcu od grada, mlada muzičarka konačno će imati svoju gudačku “saputnicu”.

- Violina je skupa svuda u svetu, ali kod nas je precenjena - kaže Jana. - Samo gudalo košta 1.500 evra. Muzičku akademiju planiram da završim na novom instrumentu. Ako bude u dobrom stanju, potrajaće mi i duže.
Pre osam godina Jana se opredelila za muziku. Zbog specifičnog zvuka violine, nije se ni sekund dvoumila šta će svirati. Ugleda se na Maksima Vengerova i Davida Ojstraha, ali uloga oca proslavljenog violiniste Stefana Milenkovića, Zorana, za njenu karijeru je neprocenjiva.

- Zahvaljujući njemu 2013. otišla sam na međunarodno takmičenje u Vičencu i bila laureat. Godinu dana kasnije imala sam solistički koncert u beogradskoj Galeriji fresaka Narodnog muzeja. Maštam da zasviram u njujorškom Karnegi holu i da učestvujem u takmičenju “Čajkovski” - otkriva nam prvonagrađena na republičkom muzičkom takmičenju ove godine.

Pet sati vežbanja dnevno, učenicu Srednje muzičke škole “Dr Vojislav Vučković” odvelo je na brojna takmičenja. Piran, Milano, Luksemburg i Rim, samo su neki od gradova gde je pokazala raskoš svog talenta i odnela nagrade.

* TARA DAKIĆ (15)

VAŽNO MI JE SAMO DA IGRAM

Idoli su mi Novak Đoković, jer brani boje zemlje i trudi se da Srbiju predstavi u najboljem svetlu, gde god da se nalazi. Karolina Voznjacki zato što je uporna. Huan Martin del Potro, jer se posle povrede vratio na teren i pokazao koliko je dobar igrač, a pokazuje i da je dobar čovek. Poštujem i Serenu Vilijams, zato što i posle toliko godina u tenisu uživa u njemu. Volela bih da ih dostignem, ako ne u slavi, onda u ovim osobinama.

Ovo su želje mlade nade srpskog sporta, teniserke Tare Dakić (15). Ona igra turnire u kategoriji do 16 godina, ali u dogovoru sa trenerima iz zvezdarskog kluba “Fer plej”, zaigra i sa starijima. Najveći uspeh joj je finale mastersa Beograda prošle godine, a sa stipendijom koju je dobila, nada se da će zaigrati i na evropskim takmičenjima.

- Cilj mi je da odigram najmanje dva turnira. Trenutno razmišljam o Holandiji i Češkoj, ali ukoliko se otvore prijave za druge zemlje, preusmeriću se na neku od njih - kaže Tara.

Osim što niže uspehe na različitim teniskim podlogama i što je život podredila sportu, skromna devojka stiže da bude i vukovac.

- Idem u Sportsku gimnaziju. U mom odeljenju ima mnogo uspešnih sportista, pa svi razumeju kada moram da odsustvujem. Dva puta nedeljno imam treninge i ujutru i uveče. Gradivo nadoknađujem vikendom, pa retko kad izlazim, ali moji prijatelji mi to ne zameraju. Porodica i oni su mi najveća podrška - ističe Tara.

* VUK RADOVIĆ (18)

TELESKOP ZA POMOĆ ŠKOLI

Potez Beograda da nam uruči stipendiju je fantastičan. Izuzetno je važno što su prepoznali naša dostignuća. Znam da ima još mnogo dece koja imaju šta da pokažu, ali su bez sredstava. Iskreno se nadam da će u budućnosti Fondacija zaživeti, da će još mnogo mladih biti obezbeđeno novcem za usavršavanje i da će sume biti veće. Ova stipendija meni znači moralnu obavezu da se vratim i da ne zaboravim svoj grad.

Iako je tek “zagazio” među punoletne, Vuk Radović zna da će učiniti sve kako bi pomogao budućim takmičarima Matematičke gimnazije, čiji je maturant. Prošlogodišnji prvak Srbije u fizici, astronomiji i astrofizici, novac koji je dobio iskoristiće da kupi teleskop i tako olakša svojoj školi koja je do sada iz opservatorije pozajmljivala spravu.

- Odabrao sam jedan od najjeftinijih, ali on će nam svima mnogo značiti - priča Vuk. - Na takmičenjima imamo desetak minuta da se upoznamo sa modelom teleskopa pre upotrebe, a nemali broj dece ga tek tada vidi prvi put u životu. Ovom nabavkom stekli smo uslove za osvajanje još medalja, a sada i ja imam pokriće da se nadam najboljem rezultatu 2017. u Tajlandu.

Dve godine zaredom Vuk učestvuje na naučnoj Olimpijadi. Najpre je osvojio bronzanu medalju u Indoneziji, a potom se u Indiji prošlog utorka okitio srebrom.

- Upisaću Fizički fakultet, zatim, master i doktorat u inostranstvu. Vratiću se sigurno - obećava ovaj mladić.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage